Angela Merkel i Annegret Kramp-Karrenbauer

Angela Merkel otišla sa čela stranke, a zamjenila je Annegret Kramp-Karrenbauer

1608

Njemačka kancelarka Angela Merkel u posljednjem govoru kao predsjednica CDU na skupštini stranke, oprostila se govorom u kojem je rekla da joj je bila čast što je imala mogućnost da bude 18 godina na vodećoj funkciji u stranci.
Imam osjećaj zahvalnosti, a bila mi je velika čast.
Sada je došlo vrijeme da otvorimo novo poglavlje, a za novog lidera stranke je postavljena njena nasljednica Annegret Kramp-Karrenbauer.

Angela Merkel dobila zamjenu


Nakon dugog oproštajnog govora Angela Merkelov je pozdravljena velikim desetominutnim aplauzom, a pojedini delegati nosili su i transparent “Hvala, šefice!”.
Znam da sam vam godinama iskušavala živce, kazala je Merkel i ocjenila da je skupština stranke šansa za postavljanje smjernica za snažniju CDU.
U svom obraćanju kancelarka Angela Merkel se osvrnula i na sve snažniju desnicu AfD, rekavši da je ono što karakteriše demohrišćane jeste razlikovati se od drugih, ali nikada nikog ne izopštavati.
Mi demohrišćani se ponekad i svađamo, ali nikada ne sijemo mržnju protiv drugih ili ponižavamo druge ljude.
Povodom loših rezultata u mnogim istraživanjima Angela Merkel je apelovala na stranačke kolege da CDU mora da pokaže šta zna.
Podsjećam vas da u Njemačkoj u posljednjih 70. godina koalicije CDU/CSU su bile na vlasti 50 godina, i da imamo namjeru nastaviti voditi brigu o zemlji.
Mi zajedno imamo snagu da pobjeđujemo na izborima, ali samo ako odlučno i jedinstveno budemo vodili borbu.

Annegret Kramp-Karrenbauer novi lider


Novoizabrani lider stranke CDU je Annegret Kramp-Karrenbauer, a samim tim automatski postaje i kandidat za novog kancelara Njemačke.
Izboru je prisustvovalo 1001. delegat, a među delegatima su bili političari na državnom, regionalnom ili lokalnom nivou.
Anegret Kramp Karenbauer je poznata i po nadimku AKK, a odavno je smatrana nasljednikom Angele Merkel.
Političko iskustvo je stekla vodeći regionalnu vladu u saveznoj Njemačkoj državi Sarland.
Ona je dosljedno pokazivala veću spremnost od Merkelove da služi konzervativnoj retorici i bila mnogo glasnija po pitanju protivljenja gej brakovima.
Mnoge pristalice CDU nazivaju ovaj trenutak istorijskom zamjenom u vrhu stranke!

Stipe Mesić: NDH je zločinačka tvorevina!

Angela Merkel je svoju stranku neumorno pomjerala unazad, odbacujući vojnu regrutaciju, ubrzavajući odustajanje Njemačke od nuklearne energije i iznoseći prednosti koje omogućavaju uvođenje gej brakova.
Sa takvim stavovima je mnogo pala u očima naroda što se automatski odrazilo i na kompletnu stranku CDU.
Ono što je najgore za Angelu Merkel kao lidera konzervativne stranke, jeste to što je dozvolila ogroman upliv migranata, tražilaca azila u Njemačkoj od 2015. godine pa na dalje.
To je stvorilo veliki problem kojim će se morati pozabaviti nove vlasti jer im je Angela Merkel ubacila vruć krompir u ruke.




.