Carpaccio karpačo karpaćo

Carpaccio ili karpačo od govedine sa rukolom i sirom

3834

Carpaccio ili na domaćem jeziku “karpačo” je prefinjeno hladno predjelo koje se u originalu sprema od sirove govedine, rukole i sira.

Carpaccio karpačo od govedine

Carpaccio se u pravilu poslužuje kao hladno predjelo, ali ova slastica može biti i lagana večera.
Slavni Carpaccio je izmislio Giuseppe Cipriani, osnivac popularnog bara Harry’s Bar u Veneciji. 1950 godine.
U to vrijeme je grofica Amalia Nani Mocenigo bila na dijeti i nije mogla jesti kuhano/peceno meso pa je Giuseppe dobio zadatak da spremi nešto sirovo, ukusno i lagano.
Taj se specijalitet nije svidio samo grofici nego i svim njezinim gostima koji su bili oduševljeni ovim predjelom i receptom.
Carpaccio (karpačo) je uskoro postao veoma popularan pa ga je Giuseppe Cipriani morao uvrstiti na redoviti jelovnik svog bara u Italiji.
Jelo je dobilo ime po slavnom slikaru koji se zvao Vittore Carpaccio.
Slikar Vittore Carpaccio se rodio u Veneciji, a osim toga – upravo u trenutku kada je jelo postalo popularno trajala je i izložba njegovih slika.
Njegove omiljene boje su bile upravo boja jarke crvene cigle i svi bež tonovi, odnosno boje kakvu ima i jelo Carpaccio.
Jelo je u 20. vijeku postalo popularno širom svijeta, pa se danas za sve vrste tanko sječenog sirovog mesa, ribe ili povrća sa začinima koristi naziv Carpaccio, karpačo ili karpaćo.
Postoji mnogo varijacija na temu ovog jela, ali najpoznatiji Carpaccio je od kvalitetnog goveđeg mesa.
Govedina ne smije biti previše prošarana, a najbolje je meso zdravih i dobro hranjenih goveda 4-7 godina starosti.
Takvo meso za Carpaccio nije vlaknasto, a aroma mu je izuzetno ugodna te boja svijetlocrvena.
Ovo jelo se po originalu začini sa krupnom morskom soli, svježe tučenim (zgnječenim) biberom – paprom, maslinovim uljem, limunom sa malo malo parmezana i rukole.

Kako se pravi karpaco

Carpaccio se može pripremiti i od hobotnice, svježeg lososa, tune, karpačo od inćuna, povrća ili voća.
A ako želite da se na vašem jelovniku nađe originalni Carpaccio ne propustite ovaj recept.
Priprema od govedine nije zahtjevna, ali je važno pridržavati se određenih pravila koje i čine originalni recept izuzetno ukusnim.
Meso Govedine, Junetine ili pak Teletine je prvo potrebno narezati na vrlo tanke ploške, a za Carpaccio je najbolje koristiti goveđi biftek ili file.
Ako nemate mogćnost isjeći tanko meso, onda ga možete kratko zamrznuti kako bi mogli isjeći tanke ploške.
Ploške zatim treba prekriti prozirnom folijom, a nakon toga ih nježno stući tučkom ili dlanovima vodeći računa o tome da ne ispucaju.
Meso možete istanjiti i oklagijom, ali pazite da ga ne potrgate, no ni to nije problem jer se radi samo o estetskom izgledu gotovog jela.
Listove mesa zatim začiniti krupnom morskom soli, svježe tučenim (zgnječenim) biberom – paprom te sa nekoliko kapi limunovog soka.
Ostaviti tako 2-3 minuta da začin odradi svoje prije nego meso prelijete maslinovim uljem jer ako prethodno meso prelijete uljem onda vam ono neće dozvoliti da se začini uvuku u meso.
Nakon toga dodajte tanke šnite sira, koji može biti parmezan ili Grana Padano koja je malo blaža verzija parmezana i izvrsno se slaže u ovoj kombinaciji.
Nakon toga dodajte listove rukole i sad je sve spremno za preliti sa maslinovim uljem i malo balzamika – odnosno balzamičnog octa.
Balzamiko je idealan, a pored svega navedenog ovom jelu možete kao i mi dodati nekoliko polovica paradajza – najbolji je mali cherry.
Ko voli masline, crne su najbolje za ovu kombinaciju, a dobro se slažu i kapari.
Mi smo išli korak dalje pa smo sa mesom umotali sir i rukolu te tako napravili male slasne zalogaje kao što vidite gore na slici.

Recept za lignje na žaru – roštilju

Carpaccio poslužite uz prepečeni kruh (hleb, hljeb), a uz sve ovo preporučujemo čašu suhog crnog vina ili pak polusuhog – merlot.
Prijatno i dobar tek!
.