McDonald's Bosna i Hercegovina - BiH

McDonald’s napušta BiH, od danas zatvoreni svi restorani

1113

McDonald’s je do sada jako sporo otvarao nove objekte u Bosni i Hercegovini, da bi danas uslijedila vijest da prestaju sa radom.

McDonald’s zatvara u BiH

Svjetski poznati lanac brze hrane McDonald’s danas će prestati s radom u Bosni i Hercegovini.
Svoje restorane će do daljnjeg zatvoriti u Sarajevu i Mostaru.
McDonalds ima ukupno 5 restorana u BiH, i to tri restorana u Sarajevu te dva u Mostaru.
Od 01.01.2023 svi restorani moraju biti zatvoreni u BiH.
Zanimljivo je da je McDonald’s sredinom Decembra/Srpnja 2022 renovirao restoran u sarajevskom naselju Nedžarići, sa potpuno novim konceptom i dizajnom u koji je investirano dosta novca.
Podsjetimo da je prvi restoran McDonald’s u Sarajevu otvoren davne 2011. Godine.
Neslužbeno, razlog zatvaranja je navodno dug za kiriju koji McDonald’s nije izmirio na vrijeme niti se kasnije trudio da ga izmiri.
Kompanija je u fokus javnosti stigla nakon što je objavljeno da duguje nekoliko mjesečnih kirija Raiffeisen banci, a koja je vlasnik objekta (zgrade – prostora) McDonalds-a u centru Sarajeva, odnosno u ulici Maršala Tita.
Ova vijest će sigurno rastužiti brojne ljubitelje brze hrane koja se sprema u McDonald’s-ovoj kuhinji, ali ionako nisu imali mnogo šansi protiv konkurencije u domaćim ćevapima i drugim specijalitetima sa roštilja koji imaju jaku ukorijenjenu tradiciju u zemlji.
Na drugu stranu, svaki stanovnik BiH zna da osjeti i procijeni kvalitetno meso – roštilj pa je McDonald’s od samog otvaranja imao probleme u poslovanju.

Poslovanje u Bosni i Hercegovini

Probleme u poslovanju je McDonalds u BiH imao i ranije pa su tako svojevremeno zatvoreni objekti koji su bili otvoreni u Banja Luci i Tuzli.
Bilo je najavljeno ponovno otvaranje restorana u Banjoj Luci, navodno u šoping centru Delta Planet, ali je prema izvještajima medija pandemija korona virusa odgodila sve planove firme.
Takođe se kao moguća nova lokacija za restoran pominjao i grad Bihać u Bosni i Hercegovini.
Kompanija / firma GLIESE 581G d.o.o. Sarajevo koja je nosilac franšize McDonald’s za BiH, nakon naglog pada poslovanja u pandemiji korona virusa ostvarila je u 2021. godini ipak dobre poslovne rezultate.
Prihodi su narasli 17,75 miliona KM, a godinu dana ranije su bili 11,53 miliona KM, tj. ukupna dobit je uvećana na 2,32 mil KM, nakon 778 hiljada KM ostvarenih u 2020.
Broj zaposlenih na kraju prošle godine u BiH bio je 152 osobe i manji je za 10 nego 2020. Godine.

Kina osvaja – Ove svjetske brendove su kupili Kinezi

Brojni kupci se nadaju da će McDonald’s pronaći rješenje, izmiriti dug, odnosno dogovoriti se sa vlasnicima objekta i nastaviti sa radom.
.