Rat u BiH

Rat bi mogao početi u Srebrenici ili Mostaru

6904

Britanski diplomata Timothy L. je prije tri godine izazvao žestoke reakcije u svijetu kada je za Foreign Affairs napisao članak u kojem je zagovarao da se Balkan prekroji tako da se mijenjaju granice, izmjesti stanovništvo, kako bi se stvorile etnički čiste države ili ćemo imati novi Rat .
Napali su ga od svuda jer smatraju da je to uvod u “veliku Srbiju”, “veliku Hrvatsku” i “veliku Albaniju”, a tu se krije mnogo toga..

Rat na Balkanu sve neizvjesniji

Timothy L. je direktor agencije Nova Evropa koja procjenjuje ozbiljan politički rizik u istočnoj Evropi koji bi mogao voditi u novi Rat.
Na Balkanu ogromna većina stanovništva ne želi živjeti u multietničkim državama, nego u monoetničkim, a s druge strame se EU suočava sa svojim propadanjem.
Iz toga izvlačim zaključak da EU Balkanu više nema što za ponuditi osim novca kojeg mogu naštampati, a taj isti novac će korumpirani političari brzo rasturiti između sebe, a narod opet neće osjetiti napredak.
EU je svjesna da joj je uticaj sve slabiji, a da SAD više za Balkan nije puno zainteresovana, a takva politika se posebno osjeti i primjenjuje u BiH.
Američki predsjednik Bajden će vjerovatno pritisnuti EU da Balkan što prije utrpa unutar EU ili će tamo biti sve gore i gore.
Rat se desi vrlo nepredvidivo i uvijek postoji rizik od sukoba, ali ovdje su tenzije visoko na ljestvici.
Posebno u Bosni gdje su emocije vrlo intenzivne i gdje se sve to zakuhava dugo vremena.
Mnogo toga ovisi o tome hoće li Bošnjaci imati volje za pregovore i kako će se oni odvijati, ali sa Bakirom Izetbegović je sve na mrtvoj tački godinama.
Njemu odgovaraju tenzije jer se tako održava na vlasti i svojom politikom provocira druga dva naroda što ih je na njegovo zaprepaštenje ujedinilo, a nije se tome nadao.
No, vratimo se na potencijalna žarišta gdje bi moglo buknuti.
Znamo da postoji nekoliko opipljivih žarišta kao što je Srebrenica koja je boljka i stvar od presudne važnosti za Bošnjake dok je Srpska strana odbacuje.
Mostar je isto tako mjesto gdje su Hrvati ekstremno nezadovoljni, naročito nakon zadnjih izbora na kojima se ispostavilo da ne mogu izabrati svoje predstavnike – već ih biraju Bošnjaci.
Sve skupa, stvorena je ekstremno zapaljiva atmosfera u BiH kad su Srbi i Hrvati uskladili odnose i postavili svoje interese koji im odgovaraju.
Srbi se zalažu da i Hrvati trebaju dobiti svoj dio, a to je stvar koju rijetko čuju i iz Hrvatske.
Svjesni su da bi im Srbi dali taj dio i tu se krije velika opasnost jer Bošnjaci prikazuju kako im je cilj zajednička država kojom bi oni dirigovali.
Takva atmosfera bi mogla imati dramatičan rasplet u narednih nekoliko godina tvrdi Timothy L.

Bakir Izetbegović svjestan opasnosti

Rat u Bosni prognoziraju i mnogi drugi strani mediji što ukazuje na realnu opasnost.
Profiteri rata su betonirali svoje pozicije i imperije te vedre i oblače širom bivše Jugoslavije.
Dugogodišnji lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da je spreman da “stane ispred ljudi” ako bude novog rata u BiH.
Njegove izjave obeshrabruju i govore mnnogo toga, npr. skoro je izjavio: Radije bih sad umro nego dopustio da genocidaši zavladaju dijelom Bosne i Hercegovine!
Druga strana koja mu ulijeva nadu je radikalni Islamizam jer zna da njima u svakom slučaju Rat odgovara.
Takvim izjavama samo zapaljuje narod, a i sam je svjestan da Republika Srpska postoji i da on tamo nema nikakvog uticaja.
Stranka SDA je ranije saopštila da miran razlaz u BiH nije moguć, upozorivši sve koji to zagovaraju da bi posljedica mogao da bude Rat u BiH.
Bakir igra na kartu da je predsjednik Amerike Bajden iz prve ruke vidio strahote bosanskog rata devedesetih godina i vjeruje da će se načelno usprotiviti svakom raspadu BiH.
Ima logike, ali zaboravlja da je Britanija odstupila iz EU, a interesi nad Balkanom su se drastično izmjenili u posljednjih 5-6 Godina, pogotovo što su Srbi i Hrvati odredili zajedničke interese, a mnogo toga se izmjenilo u svijetu.
Posebna opasnost je dramatična snaga Srpske vojske koja ima važne interese na Kosovu i odgovaralo bi im da se sve riješi u kratkom blic ratu.
Hrvatska je svjesna toga i mudro koristi tu činjenicu zarad svojih interesa u BiH.
Strane medije ne iznenađuje da bi u narednom periodu Hrvatska i Srpska vojska mogle imati zajedničke vojne vježbe iako to trenutno ne izgleda realno.
Politika EU da Balkan krenu u proces integracije zasnovan na uslovima koji su naizgled pružali mogućnost pretvaranja regije u skup prosperitetnih liberalnih demokratija prije njihove konačne inkorporacije u EU je definitivno propao.
Nakon 16. Godina pokušaja, ova se politika pokazala neizvodljivom jer su iskrsli i vanredni problemi pa se EU nije stizala baviti Balkanom.
To je svima preko glave i jasno da nema svijetlu budućnost.
Svjetski stručnjaci prognoziraju novu EU-Jugoslaviju ili Rat.
Administracija Bajdena je poticaj za novi multietnički entitet, usko povezan sa EU koji uključuje šest država zapadnog Balkana i čije će sjedište biti u Beogradu ili će Balkan gorjeti.

Hrvatski Admiral: BiH, dio Srbije, Crne Gore i Mađarske pripadaju Hrvatskoj

Takva ideja se nameće kao jedino i brzo rješenje koje bi smirilo strasti narednih desetak Godina, ali šta onda ako sve opet zapuste?
Djeca i nove generacije su izrasle na instaliranoj mržnji i svaka iskra može da prouzrokuje strašan požar, odnosno Rat.
.