Kina osvaja – Ove svjetske brendove su kupili Kinezi

2942

Kina vrtoglavo raste, a broj bogatih biznismena u ovoj zemlji je danas impresivan.
Ova zemlja je trenutno druga najveća svjetska ekonomija, a broj milijardera u Kini je prvi put u istoriji premašio broj u Sjedinjenim Američkim Državama.
Kineski tajkuni ne sjede skrštenih ruku te su ovi bogati biznismeni u posljednjih nekoliko godina pokupovali veliki broj poznatih kompanija i brendova.
Ovdje ćemo vam predstaviti neke od najpoznatijih transakcija i investicija kineskih firmi za koje ćete se možda i iznenaditi.

Šta su kupili kinezi od poznatih brendova

Pirelli
Ovaj gigant u proizvodnji guma je otišao u ruke China National Chemical Corporation za nevjerovatnih 7,7 milijardi dolara.

Sunseeker
Britanska kompanija koja se bavi proizvodnjom luksuznih jahti je prodata za 398 miliona dolara kinezima.

Inter Milan FC
Italijanski fudbalski klub je kupila kineska Nanjing’s Suning Holdings Group za 289 miliona dolara.

AC Milan FC
Još jedna paprena investicija koju je prodao Tycoon za vrtoglavih 792 miliona dolara.

Aston Villa FC
Engleski klub je u Junu kupio kineski biznismen dr. Tony Xia za 95 miliona dolara.

Volvo
Kineski proizvođač raznih vozila “Jili” kupio je poznatu švedsku fabriku automobila “Volvo”, koja je bila u vlasništvu američkog Forda za 2 milijarde eura.

Saab
Grupa Švedskih automobila (“Swan”) objelodanila je ugovor o prodaji Saaba kineskim partnerima Pang Da i Zijang Jangmen Lotus Automobils za 100 miliona eura.

Motorola
Veliki kineski proizvođač kompjuterske tehnike Lenovo ugovorio je sa Google kupovinu segmenta Motorola mobiliti za 2,9 milijardi dolara.

Wiko
Francuski gigant koji se bavi proizvodnjom smarthphone-a je takođe prešao u vlasništvo kineza, ali se cijena za sad nezna.

Tomme Tippee
Engleski brend za bebe, uveliko poznat po najkvalitetnijim i najsigurnijim flašicama za bebe je prodat kineskoj kompaniji Ping An za 372 miliona dolara.

PizzaExpress
Engleski gigant brzih restorana je prodat kineskoj kompaniji Hony Capital za nevjerovatnih 1,1 biliona dolara.

Philips
Posljednji dio paketa dionica od 30% u vlasništvu holandskog Philipsa kupila je firma “TP Vision”.
Za korištenje njihovog imena će Kinezi Philipsu plaćati čak 2,2% od godišnje prodaje.

Londonski taksi
Kinezi su takođe kupili i veliku britansku kompaniju koja proizvodi slavni londonski taksi.
Ponovo je “Jili Holding” grupa bila kupac “Manganese Bronze Holdings” za 11 milona funti.
Kinezi su prethodno posjedovali samo 20% vrijednosti te kompanije, a sad je ona u potpunosti u njihovom vlasništvu.

MG Rover
Kineska kompanija Nanjing kupila je nekadašnji veliki ponos britanske auto industrije MG Rover za 60 miliona funti.

Hummer
Američki div General Motors je prodao legendarni Hamer.
Cijena nije saopštena, ali se procjenjuje da je cifra oko 500 miliona dolara, kupac je kineski “Sichuan Tengzhong”.

Smithfield
Šuangui grupa (Kina) kupila je jednu od najvećih američkih kompanija za proizvodnju mesa i suhomesnatih proizvoda Smitfild Foods za 4,7 milijardi dolara.

Gorenje Slovenija
Na novom kineskom “Putu svile” našlo se i “Gorenje”, ponos slovenačke industrije.
Sudeći po saopštenju “Hajsens grupe” koja je ranije kupila mali udio u ovoj kompaniji, sad su oficijelno preuzeli 94% dionica.
U gorenju je svoje dionice imao i poznati japanski Panasonic koji je prije nekoliko godina spoznao rast i uložio novac u gorenje.

IBM
Kineska grupa Lenovo kupila je od američkog IBM poslove proizvodnje jeftinih kompjuterskih servera za vrtoglavih 2,3 milijarde dolara.

Syngenta
Kineska državna kompanija ChemChina preuzela je vlasništvo ovog švajcarskog agrohemijskog diva za 43 milijarde dolara, što je jedno od najvećih ulaganja ove kineske kompanije.

Daimler – Mercedes-Benz
Velika kineska industrijska kompanija “Gili” kupila je 9,6 odsto Daimlera, matične kuće Mercedes Benz i Smart, a tim potezom prevazišla kuvajtski javni fond koji je do tad imao 6,8 odsto.
Grupa u vlasništvu kineskog milijardera Li Šufua kao i drugi dioničari Daimlera nemaju mjesto u nadzornom odboru ove njemačke firme, ali ipak imaju ogroman udio za ovakvog giganta.

Kina novac

Kina – kapitalizam, socijalizam, razvoj..

Opasnost Kineskih Investicija

Uzalud se Evropska unija na razne načine opirala ulasku Kine, ali očigledno je da novac nema miris i nije bitno ko ga daje.
Njemački stručnjak za ekonomiju, na poziv Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) sastavio je studiju o kineskom privrednom prodoru u Jugoistočnu Evropu i izrazio zabrinutost.
Kinezi su preuzeli rekordan broj evropskih firmi 2016 godine, a taj trend se nastavio te Kina ne posustaje.
Samo u Njemačkoj su preuzeli preko 80 kompanija jer ih je prije svega zanimala napredna tehnologija.
Stručnjaci navode da dolazak svježeg azijskog kapitala u posrnule europske kompanije se možda čini kao dar s neba, a kakve će to kasnije imati posljedice tek treba vidjeti.
Prema nekim evropskim analitičarima, s vremenom bi se opasno mogao narušiti ekonomski balans i odnosi snaga u industriji.
Tajne specijalne službe zvaničnog Berlina se pribojavaju da je preuzimanje njemačkih kompanija, nakon što ih kupe kinezi, ne samo vid industrijske špijunaže već i da ova pojava predstavlja veliku opasnost po nacionalnu bezbjednost i ekonomiju Njemačke za koju njih nije briga.
Narodi iz Azije, a pogotovo Kinezi su poznati da im je interes na prvom mjestu i apsolutno su bezosjećajni navodi stručnjak iz ove oblasti.
Evropski biznismeni i vlasnici to znaju, a kineske kompanije i dalje ne posustaju u namjeri da pokupuju što više evropskih firmi.
.