Iran - Islamska Revolucija

Iran na godišnjicu Islamske Revolucije poručio: Uništit ćemo Izrael i Ameriku!

1637

Iran je danas na proslavi 40. godišnjice Islamske revolucije poslao opasne poruke u svijet kad su zaprijetili uništenjem Izraela i Amerike.
Veliki broj ljudi je izašao na ulice, a ponajviše se građana okupilo u centralnom Teheranu gdje se skandiraju parole “Smrt Americi” i “Spalite Izrael”.
Ljuti iranci su spalili američke i izraelske zastave, dok je vlada sa ponosom izvezla i pokazivala balističke rakete kontra naporima Vašingtona da Iran obuzda svoju vojnu moć.

Iran želi rat sa Izraelom i Amerikom

Simbolično, na godišnjicu Islamske Revolucije Iran je poručio: Uništit ćemo Izrael i Ameriku!
Stotine Iranaca se okupilo i oko zastava koje su gorjele i obećalo na licu mjesta da će prvo uništiti Izrael.
Tokom spaljivanja izraelske i američke zastave oni su skandirali “Smrt Americi” i “Spalite Izrael”.
Danas su vojnici, studenti, sveštenici i žene u crnom, koje drže malu djecu izašli na ulice širom Irana kako bi proslavili islamski ustanak 1979. godine koji i dalje proganja Zapad.
Revolucija se desila 11.02.1979. godine i označila kraj višedecenijske vladavine šaha Mohammada Reze Pahlavija kojeg je SAD podržavao.
Njegova autoritarna vladavina i raskošan način života i prozapadne reforme okrenule su i ujedinile Irance protiv njega.
Ubrzo, u 4-tom mjesecu iste godine proglašena je Islamska Republika Iran.
Upravo na proslavi ovog dana Iran je pozvao ljude na ulice kojima je plasirao opasnu propagandu i poruke koje pozivaju na rat.
Danas je na ulicama Teherana bila neopisiva gužva koja je prkosila hladnom kišnom vremenu gdje su mase nosile iranske zastave uz povike “Smrt Izraelu, Smrt Americi”.
Ove parole su danas bili zaštitni znak proslave Islamske revolucije.
Vojska je na ovu proslavu izvezla i balističke rakete tokom glavnog marša, uključujući Qadr F, raketu zemlja-zemlja sa dometom od 1.220 milja kojima su potpaljivali vatru među okupljenim građanima.
Tokom govora na trgu, predsjednik Irana Hassan Rouhani je istakao da će režim nastaviti razvijati svoje oružje uprkos međunarodnim pritiscima.
On je uzviknuo: “Nismo pitali i nećemo tražiti dozvolu za razvoj različitih vrsta raketa, obećavam kako ćemo nastaviti naš put i jačanje vojne moći.
Svi moraju znati, Iran je odlučan da proširi svoju vojnu moć i balistički raketni program uprkos velikim pritiscima neprijateljskih zemalja i njihovom nastojanju da ograniče našu snagu.
Tom prilikom je na teheranskom trgu Azadi bilo okupljeno više desetina hiljada građana, prenosi Rojters.
Yadollah Javani, koji je zamjenik šefa revolucionarne garde za političke poslove rekao je: Iran je spreman srušiti gradove u Izraelu.
Nemojte nas izazivati jer ćemo prvo spaliti Izrael pa vas.
Onda su nakon toga spalili američke i izraelske zastave uz povike “Smrt Izraelu, Smrt Americi”.

Problemi u Iranu su mnogo opasni

Na ovom skupu je bio veliki odaziv pod pokroviteljstvom države, ali i veliki broj onih koji su nezadovoljni vladavinom ovog režima koji samo želi krv i rat.
Svijet zaboravlja da se Iranci suočavaju sa sve većim ekonomskim poteškoćama, korupcijom, nezaposlenosti i visokim cijenama svih proizvoda pa tako i hrane.
Predsjednik i vlada moraju da malo nahrane jadni narod tako što glume neku silu i upućuju prijetnje, a za svo loše stanje u zemlji su krive upravo ove državne vođe, rekao je jedan Iranac agenciji.
Iran propada zbog lošeg životnog standarda koji predstavlja najozbiljniji izazov rukovodstvu, a jedini trik sa kojim mogu da malo umire građane je prijetnje ratom Izraelu i Americi.
Irancima je to slaba tačka koja uvijek pali, spomene se islam, a nakon toga Izrael i njima se oči odmah zacrvene.
Ovaj režim to zna i po ko zna koji put ih hvata na istu foru.
Cijene osnovnih prehrambenih proizvoda su katastrofalno porasle od kada je prekinut nuklearni sporazum nakon kojih su nam uvedene sankcije.
Ovo je prosto neizdrživo jer smo pljunuli na ruku koja nam je pružala izlaz 2015. godine.
Napominjemo, Sporazum je bio između Islamske republike i grupe svjetskih sila čiji je cilj bio ukidanje nuklearnog programa naoružanja u ovoj zemlji.
Iran je prvo pristao da eliminiše svoje zalihe srednje obogaćenog uranijuma za čak 98%.
Svi su bili iznenađeni ovakvom odlukom koja je sve obradovala pa su SAD, Evropska unija i Vijeće sigurnosti UN pohvalile predsjednika i njegov pametni potez.
Odma nakon toga su mu SAD i Evropska unija obećali pomoć i ubrzanje u razvoju njegove zemlje, ali se ni najmanje nisu nadali da ih je predsjednik slagao.
Pričao je i obećao jedno, a radio drugo dok ga nisu provalili i žestoko kaznili.
Kako to i biva po starom receptu SAD i EU, 2018. godine na Iran su se spustile nove mnogo rigoroznije sankcije.
I sam predsjednik Irana Hassan Rouhani je rekao da se Iran trenutno suočava sa svojom najtežom ekonomskom krizom otkako je Šah srušen.
Amerika i EU su gledali na Iran sa velikom sumnjom od nove islamske revolucije, strahujući da će radikalna ideologija inspirisati militante širom Bliskog istoka.
Danas, ponovo SAD, EU i njihovi arapski saveznici sa Izraelom pokušavaju da se suprotstave sve većem uticaju Teherana u regionu.
Ja im poručujem da zapamte, kod nas je braniti sistem i religiju jedna te ista stvar koja je nerazdvojiva.

Predsjednik Irana drži govor na proslavi.

Zašto postoje tenzije između SAD i Irana

Prije iranske revolucije 1979. godine, Iran je bio jedan od američkih saveznika na problematičnom Bliskom istoku, a predvodio ga je Mohammad Reza Shah Pahlavi.
Međutim, kasnije od seizmičke pobune, Iran su vodili ubilački islamski fundamentalisti i tenzije sa Vašingtonom su samo rasle i ostale sve do danas.
Onda je 4.11.1979. godine iranski režim uzeo 52 američka diplomata kao taoce u odgovoru na administraciju predsjednika Cartera koja je dopustila iranskom bivšem vođi bijeg u Ameriku.
Kriza sa taocima trajala je puna 444 dana, a odnjela je i živote osam američkih vojnika.
U proljeće 1980. godine, SAD su finalno okončale sve diplomatske odnose sa Iranom – i najavile pauzu koja je trajala više od 30 godina.
Kasnije u 4-tom mjesecu 1983. godine, Vašington je javno okrivio terorističku grupu Hezbollah, koju finansira Iran za napad na američku ambasadu u Bejrutu, u Libanu.
Ovaj krvavi napad je izveden usred brutalnog građanskog rata u Libanu, a tog dana je ubijeno 17 amerikanaca.
Iste godine, samo u 11 mjesecu su dvije kamione bombe eksplodirale u Bejrutu.
Tom prilikom je ubijen 241 pripadnik američkih mirovne snage, a SAD su ubrzo ponovo okrivile Hezbolah za incident.
Klintonova Bijela kuća, 1995. godine uvela je Iranu embargo, što znači da američke kompanije nisu mogle da trguju sa tom zemljom.
Godine 2002. Džordž Buš je Islamsku Republiku nazvao “Osovinom zla” zajedno sa Sjevernom Korejom i Irakom u njegovom čuvenom govoru.
Donald Trump je 2015. godine pokušao da poboljša odnose i pomogne u razvoju, ali nakon igre iranskog predsjednika, Trump je taj sporazum u više navrata nazvao “suludim i smiješnim”.
Kasnije nakon neuspjelih pregovora i laganja o denuklearizaciji 8.5.2018. godine SAD se povlači iz sporazuma.
Nakon toga su se u Novembru na Iran obrušile strašne sankcije koje su dodatno pojačale napetost između dvije zemlje.

Tuti Tursilawati pogubljena u Saudijskoj Arabiji

Ovogodišnja godišnjica Islamske Revolucije se održava u uslovima kada uveliko rastu tenzije u odnosima Irana i SAD.
Teheran se trenutno bori i sa posljedicama teških američkih ekonomskih sankcija koje su trenutno na snazi.
Bijela kuća je danas ocijenila godišnjicu pobjede islamske revolucije u Iranu kao “40 godina neuspjeha”, koja se slavi širom zemlje dok narod gladuje i podržava vlast koja ih vraća u kameno doba.
.