Ubijen Edin Gačić

Ubijen Edin Gačić – skrivao se u starim zemunicama!

1636

Višestruki ubica je lociran rano jutros u šumi Barice između naselja Medvjedice i Zabrđe kod Kiseljaka gdje se skrivao u starim zemunicama.
Nakon što su se specijalci približili on je odmah otvorio rafalnu paljbu na njih, tad su ga opkolili i uzvratili vatru u kojoj je na licu mjesta Ubijen Edin Gačić.
Tom prilikom je lakše povrijeđen jedan sarajevski policajac kojeg je metak samo okrznuo.

Ubijen Edin Gačić detalji

Edin Gačić je prije osam dana ubio Suada Sultanića u Podorašcu kod Konjica nakon čega je pobjegao, a tad je i krenula potraga za njim.
Krvavi pir nastavio je ubistvom policajca na dužnosti Mahira Begića na području Suhodola kod Tarčina u večernjim satima 9.02.2019. godine.
Napominjemo, da je on prije ovih ubistava počinio još dva krvava pohoda, 1998. godine uoduzeo je život saborcu Ismetu Guniću, a 2002. i svojoj majci Sifeti.
Ubica je bio u bijegu čak punih osam dana, a u subotu nakon što je ubio policajca Mahira Begića u Suhodolu kod Tarčina policija je još intenzivnije krenula u akciju.
U potragu je bilo uključeno oko 1.200 policijskih službenika iz 10 policijskih i sigurnosnih agencija.
Krvoločni ubica je jutros primjećen na rejonu Košćan, gdje su se tokom rata vodile žestoke borbe i gdje ima dosta zemunica iz proteklog rata.
Kako saznajemo nije bila riječ ni o kakvoj dojavi nego je uočen tokom pretrage, odnosno češljanja terena za kojeg su sumnjali da može biti skrovište ubice.
Komesar Uprave policije MUP Kantona Sarajevo Mevludin Halilović rekao je da je Edina Gačića već sinoć locirala Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA BiH).
Oni su po pravilu morali prvo odrediti širi teritorij gdje se ubica nalazio zbog sigurnosti policajaca, a potom su polako suzili mogući teren i na kraju ga tu i pronašli.
Rano jutros smo ga locirali u šumi Barice između Medvjedica i Zabrđa kod Kiseljaka i čekali priliku da ga uočimo i opkolimo.
Stezali smo polako obruč uz osiguranje čitavog prostora i užeg lokalitet, tako da nije bilo mogućnosti da se ubica izvuče iz te situacije.
Nakon što su se specijalci još malo približili on je odmah iz stare zemunice otvorio rafalnu paljbu na njih, a u toj pucnjavi je lakše povrijeđen jedan sarajevski policajac kojeg je metak samo okrznuo.
U tom trenutku smo ga opkolili, a na pozive policije nije htio da se preda i opet je zapucao.
Odmah smo uzvratili vatru jer smo pretpostavljali da ubica nije imao namjeru da se preda, a u toj kratkoj pucnjavi je na licu mjesta Ubijen Edin Gačić.
Mjesto, odnosno tačna lokacije gdje je Ubijen Edin Gačić je od puta udaljeno nekih 1-1,5km i jake policijske snage su tu lokaciju blokirale zbog dalje istrage.
Blokirano je kompletno područje i svi putevi koje vode ka mjestu na kojem je lociran, a zatim Ubijen Edin Gačić.
Na licu mjesta su i tužioci, te će uviđaj vjerovatno trajati dugo u noć jer tijelo i do 23h nije bilo izvučeno iz šume.
Mnogi novinari su se okupili ispod Medvjedica i diskutabilno je hoće li tijelo ubijenog Edina Gačića uopće večeras biti izvučeno na pristupačniji teren.
Prema još nezvaničnim informacijama, kod mrtvog Edina Gačića je pronađen i službeni pištolj ubijenog policajca FUP-a Mahira Begića.

Aljoša Čampara federalni ministar unutrašnjih poslova

Na licu mjesta je lično i Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine.
Moram se zahvaliti svim policijskim organima koji su učestvovali u ovoj akciji da se sve okonča i da građani više ne budu zabrinuti.
Sudbina je tako htjela da u momentu kada smo ubijenog policajca Mahira Begića spuštali u grob, u svega nekoliko minuta kasnije je Ubijen Edin Gačić.
Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare, tijelo ubijenog Edina Gačića se nalazi nešto više od kilometar do kilometar ipo duboko u šumi.
Za sad vam mogu kazati da je u razmjeni vatre sa specijalnom policijom na licu mjesta Ubijen Edin Gačić za kojim smo i tragali sve ove dane.
Policajac koji je lakše ranjen u razmjeni vatre se osjeća dobro nakon što mu je ukazana pomoć i on je na sigurnom.
Pored brojnih pripadnika policije, novinarskih ekipa, okupilo se i dosta građana okolnih naselja.
Rekli su da sada puno lakše dišu, jer nakon informacija da se ubica Edin Gačić kreće ovim predjelima nisu nikako mirno spavali.
Na mjestu gdje bi trebalo biti izvučeno tijelo ubijenog Gačića upravo je stiglo i vozilo pokopnog društva, ali prema neformalnim informacijama od policajaca na terenu uviđaj će vjerovatno trajati dugo u noć, a postoji mogućnost da nakon uviđaja sačekaju zoru i svitanje radi lakšeg i sigurnijeg izvlačenja iz šume sa tijelom.

Zijad Beganović zvani Rojnik čuo pucnjavu

Ekipa novinara je srela Zijada Beganovića zvanog Rojnik, koji je čuo pucnjavu u šumi.
Zijad Beganović tvrdi da se vatreni obračun specijalne policije i ubice desio u blizini njegove lovačke kolibe.
Čuo sam jaku rafalnu pucnjavu i odmah sam istrčao iz kuće sa puškom i sletio ovdje kod mosta u Toplici.
Zaista sam se u trenutku uplašio, nisam znao šta se dešava, ali sam znao da je onaj Edin Gačić u bijegu i da ga ovuda intenzivno traže od jutros.
U neposrednoj blizini moje lovačke kolibe čulo se još deset do petnaest kratkih rafala, a onda sam ispred vidio i mnogo pripadnika policije – kaže je Rojnik.
Kad, kasnije kroz nekoliko minuta javljaju da je Ubijen Edin Gačić.
Da vam kažem, nikada se nisam bojao ničega.
Ja bih ga ubio da nisu oni, ja branim sve građane i svoje selo.

Edin Gačić bivši pripadnik odreda El Mudžahid ubio Sauda Sultanića

Podsjećamo, danas je u šumi Barice između Medvjedica i Zabrđa kod Kiseljaka Ubijen Edin Gačić za kojim se tragalo punih osam dana.
Na licu mjesta su jake policijske snage, a stigli su i tužioci, u toku je uviđaj – tijelo još nije izvučeno iz šume.
.