Mig 35

Mig 35 pete generacije sa laserskim oružjem

2023

Novi Mig 35 su vojni stručnjaci ocijenili izuzetno visoko po pitanju letno-tehničkih i borbenih karakteristika ruskog lovca.
Novi motori koji razvijaju brzinu veću od 2,2 maha ovom avionu daju izuzetne manevarske sposobnosti u uslovima zračne borbe.
Rusija ima u planu da Mig 35 bude osnovni avion ruske lake lovačke avijacije sve do trenutka kad se potpuno ne pređe na avione pete generacije.

Mig 35 i karakteristike

Novi lovac MiG-35 je apsolutno spreman za savremeni rat, a napravljen je na osnovi prethodnika Mig 29.
Glavna razlika novog aviona od prethodnika je u moćnim radioelektronskim uređajima i mogućnostima primjene nove generacije oružja.
Letjelica će imati novi radar “žuk A” + neke dodatne komponente prototip radara koji se krije od javnosti.
Moći će nositi i koristiti novo naoružanje uključujući i lasersko pa se smatra avionom budućnosti.
Sve njegove karakteristike su poboljšane i prošle su sve testove prilikom leta iznad područja u kojem se masivno primjenjuju sredstva za elektronsku borbu.
Piloti su pomoću novih radara s faziranom antenskom rešetkom uspješno otkrivali sve zadane ciljeve, a pasivni optoelektronski lokator uvećanih karakteristika je dopuna glavnom radaru, tj. optoelektronski kompleks.
U konstrukciji aviona realizovani su mnogobrojni elementi koji su vezani za tehnologiju lovaca pete generacije.
To jasno govori kako će se sofisticirani napadno-navigacioni kompleks nalaziti u opremi ovog lovca pod obavezno.
Ovaj univerzalni novi laki lovac može da se efikasno bori u vazduhu i da precizno gađe ciljeve na zemlji i moru.
Novost je kako Mig 35 može da nosi 30% više oružja od prethodnika miga 29 pa tako u jednom borbenom letu MiG-35 može nositi preko 6,5 tona bombi i raketa.
Mig 35 može da prati u vazduhu od deset do 30 ciljeva i da istovremeno gađa šest ciljeva na razdaljini od čak 160 kilometara, svejedno nalaze li se ti ciljevi u zraku ili na kopnu.
Povećan mu je i domet letenja zbog povećanih rezervoara za gorivo, a moći će da se puni gorivom i u vazduhu.
Avionu su duplo ojačana krila da bi mogao da nosi više ubojitih raketa, a poboljšana je i sama kompletna konstrukcija.
Na spoljnim nosačima može da ima devet teških raketa i avionskih bombi, a elektronika će moći da se i dalje lako modernizuje.
Kapa kabine aviona je potpuno staklena, kao na najmodernijem američkom lovcu pete generacije F-22 Raptor i ruskom T-50.
Kabina novog MiG-35 više nema uređaje sa kazaljkama, već su svuda LCD paneli na kojima se prikazuju sve letne i ratne informacije.
Nova oprema optičko-radarske stanice je znatno snižena po pitanju uočljivosti od strane neprijateljskih radara.

Novi motori MiG

Ruski vojni eksperti objašnjavaju da se Mig-35 itekako razlikuje od svojih konkurenata američkog F-16 i francuskog “rafala”.
Naš Mig 35 ima dva motora, a to mu omogućuje da sleti i poleti i u slučaju da mu je jedan motor oštećen.
Dovoljna mu je smiješno kratka pista za poletanja zbog velike snage njegova dva motora.
Avion ima moćnu pogonsku grupu koju čine dva motora koji generiraju potisak od nevjerovatnih 18 tona, što je izuzetan rezultat u odnosu na njegovu uzletnu masu.
Novi motori Mig 35 razvijaju brzinu veću od 2,2 maha koji ovom lovcu daju izuzetne manevarske sposobnosti u uslovima zračne bitke.
Značajan faktor imaju i njegove pokretne mlaznice motora, koje u različitim uglovima usmjeravaju njegovu potisnu snagu.
Njegova mlaznica se može okretati u bilo kojem smjeru i to ne samo u režimu normalnog leta, nego i tokom režima “afterburner”.
Ovako snažan pogon osigurava avionu da donese odlučujuću prednost u zračnoj bitci i manevrima.

Unutrašnjost novog borbenog aviona

Obje varijante ovog aviona (jednosjed MiG 35 i dvosjed MiG-35UB) su prošli završna ispitivanja u Državno letno-tehničkom ispitnom centru Zračno-svemirske vojske u gradu Ahtubinsku.

Eksluzivni snimci novog Ruskog sistema Uragan-1M

Rusko vazduhoplovstvo dobija Mig 35 u svoju upotrebu tokom 2019. godine, a korporacija “Mig” će godišnje proizvoditi minimalno trideset ovakvih aviona.
U Moskvi ističu da su apsolutno sve komponente aviona napravljene u ruskim fabrikama što im je neizmjerno drago jer ne ovise ni o čemu.
Ruski Mig 29 koristi više od 30 zemalja pa se nadamo da će i interesovanje za Mig 35 biti veliko po pitanju dalje prodaje, kaže generalni direktor korporacije “Mig” Ilja Tarasenko.
.