Izraelski avioni Hrvatska

Izraelski avioni u Hrvatskoj na tvorničkim postavkama!

2049

Izraelski avioni mogu biti u Hrvatskoj samo na tvorničkim postavkama iz osamdesetih godina jer Izrael nema dopuštenje i dozvolu SAD-a za prodaju modificiranih aviona.
Službeno priopćenje o obustavi prodaje Izraelskih borbenih aviona još uvijek nije objavljeno na stranici službene agencije DSCA (Defense Security Cooperation Agency), ali je potvrda stigla direktno iz Vašingtona.
Sa ovom potvrdom iz Vašingtona, SAD su dale do znanja da je američki State Department obavijestio Kongres i potvrdio da Izrael nema dopuštenje prodati modificirane avione F16 Barak Hrvatskoj.

Izraelski avioni F-16 C/D Block 30 BARAK

Namjera Hrvatske je da 12 borbenih aviona F-16 Barak budu kupljeni, ali ovdje postoje dodatni problemi koji su skrivani od javnosti u Hrvatskoj.
Ovi zrakoplovi su u Izraelu od osamdesetih godina, kad su ih kupili, a do danas su doživjeli niz modifikacija i promjena.
Da bi Izrael prodao Američke avione Hrvatskoj, treba napraviti ogromne promjene na njima.
Izraelska vojska mora izbaciti sve svoje dijelove i tehnologiju koju su svojevoljno ugrađivali i onda tek mogu (možda) dobiti potvrdu da avione mogu prodati Hrvatskoj.
No to je Izraelu neisplativo, a ni Hrvatska ne želi baš takve stare kante.
Amerika se (za sad) ne protivi prodaji izraelskih aviona Hrvatskoj, mada ni to nije isključeno jer na to imaju pravo po dokumentima koje je Izrael potpisao prilikom primopredaje borbenih aviona osamdesetih godina.
SAD za sad ukazuju kako se moraju ispuniti uvjeti, tj. povratak na tvorničke postavke prije prodaje.

Inozemna prodaja oružja

SAD svu svoju vojnu opremu koju proizvede prenosi partnerima putem sustava Inozemne prodaje oružja (FMS).
Po preciziranim uvjetima i u sklopu, kupac se obvezuje da će tražiti pismeno odobrenje SAD-a prije bilo kakve promjene, modificiranja ili daljnje prodaje.
Odgovor je jasan i reguliran putem takozvanog sustava Transfera trećoj strani (TPT), objavilo je američko veleposlanstvo.
SAD pri odobravanju TPT-a traži od svih partnera da oružje američkog podrijetla vrati u originalno stanje i ukloni dijelove specifične za pojedinu državu prije same prodaje.
Naravno, SAD može napraviti iznimku i dopustiti prodaju oružja Hrvatskoj bez ikakvih uvjeta, ali se postavlja pitanje zbog čega bi to učinili?
Pogotovo što ih je Izrael pobijedio na natječaju na kojem su i oni sudjelovali.
Ironično rečeno, pobijedili su ih njihovim oružjem koje su modificirali i bili obavezni o svemu već ranije obavijestiti Hrvatsku, a nisu.
Iz MORH-a naglašavaju, Hrvatska inzistira da se poštuje sve što je bilo navedeno u ponudi.
A u ponudi Države Izrael stoji višenamjenski borbeni avion F-16 C/D Block 30 BARAK.
Stoga, nije moguća nijedna druga inačica ovog modela.

Poraz Hrvatske sa nedoraslim kadrovima

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ministar obrane Damir Krstičević kažu da je Hrvatska spremna kupiti samo avione koji su odabrani na natječaju, a to su modificirani F-16 Barak.
Ukoliko avioni budu na tvorničkim postavkama, natječaj će biti poništen tvrdi hrvatski državni vrh.
Ovaj scenarij bi nesumnjivo bio veliki poraz Hrvatske, odnosno hrvatske vlade i ministra obrane Damira Krstičevića.
Zanimljivo je da političari nigdje ne spominju, da ako se ovaj natječaj poništi, onda će kupnja aviona propasti za idućih nekoliko godina.
Ministar obrane Damir Krstičević je skoro dvije godine radio na ovom slučaju i uvjeravao javnost da je riječ o “povijesnom”, ključnom projektu njegova mandata i važnom strateškom potezu od nacionalnog interesa za Hrvatsku.
Sad kada se cijela stvar i slučaj Izraelski avioni raspada pred očima hrvatske javnosti, Krstičević na ostavku ni ne pomišlja, a ni premijer Andrej Plenković ga ne pomišlja smijeniti, iako mu se ministar obrane odavno dokazao nedoraslim za svoje funkcije.
Sada se sva krivica svaljuje na Izrael, a jasno je kako su oko svega upetljali ruke i muljali iz MORH-a.
Ministar obrane Damir Krstičević, otkako je na čelu MORH-a desile su se mnoge muljaže.
Damir Krstičević je jedino u stanju beskonačno ponavljati floskule o “pobjedničkog hrvatskoj vojsci” i “domovinskoj sigurnosti”, a u isto vrijeme brojne afere u MORH-u pokazuju da Krstičević nije nikakav pobjednik, nego gubitnik.
Upravo mu se i najvažniji projekt “Izraelski avioni” raspada pred očima.

Kanađani objasnili muslimanima zašto neće ukinuti svinjetinu u školskim kantinama!

Američki veleposlanik Robert Kohorst je izjavio da Izrael mora prihvatiti zadane tehničke uvjete kako bi američka strana pristala na prodaju 12 borbenih zrakoplova Hrvatskoj.
Kohorst je bio jasan i objasnio da se tu radi o tome tko posjeduje pravo na tehnologiju i intelektualno vlasništvo borbenog aviona.
Svjesni smo da je ovo Izraelu neisplativo, ali pravila su jasna za sve.
Sve u cilju američkih vanjskopolitičkih interesa, zaštite integriteta oružanog sustava i osjetljivih obrambenih tehnologija.




.