Putin posjeta Srbija

Putin završio posjetu Srbiji

1504

Šef Kremlja Vladimir Putin je u Beogradu dočekan sa crvenim tepihom uz pune vojne počasti, a srbe ja nazvao braćom!
Na samom početku susreta ruski predsjednik je rekao da Moska dijeli zabrinutost srpskog rukovodstva i građana Srbije zbog rješavanja kosovskog pitanja, ali bez Rusije neće biti rješenja ovog problema.
I sprski predsjednik Aleksandar Vučić je naglasio je da će se prije postizanja bilo kakvog dogovora ili pristupanja planu prvo posavjetovati sa ruskim predsjednikom.
Nikome nećemo dopustiti da ponizi Srbiju, rekao je Aleksandar Vučić i zahvalio se na pomoći, ali i potpori Rusije na očuvanju integriteta i neovisnosti Srbije.

Putin otvoreno pruža potporu Srbiji

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je naglasio da Moskva dijeli zabrinutost srpskog vodstva i građana u vezi sa Kosovom, a smatram da koraci koje je nedavno poduzela Priština mogu dovesti do destabilizacije kompletnog Balkana.
Putin je poručio da odnosi Srbije i Rusije nisu od juče ili od danas, već oni traju stoljećima i imaju vrlo duboke i čvrste korijene, a dva naroda vezuje i duhovna bliskost.
U nekim trenutcima su ti odnosi bili poljuljani politikom koja nije dobro donijela ni ruskom narodu pa nije mogla da pomogne ni sprskom, ali zato danas imamo šansu da ispravimo neke greške i propuste iz prošlosti.
Ruski predsjednik je izrazio veliko zadovoljstvo što ima priliku da pozdravi bratsku zemlju Srbiju i da otkrije kako je potpisano preko 20. sporazuma u različitim oblastima.
Rusija Srbiji od danas omogućava transfer visokih tehnologija i projektovanje novog načina privrednog razvoja, ali i ubrzanog ekonomskog razvoja u narednim godinama.
Trenutno ruska ulaganja u Srbiji iznose preko četri milijarde dolara, izjavio je član ruske privredne delegacije u okviru današnje posete predsjednika Vladimira Putina Beogradu.
Taj vid suradnje i pomaganja će se nastaviti, a samo u ovoj godini planiramo da od postojeće sume koja iznosi četri milijarde dolara, sve podignemo za još pola milijarde dolara.
Moskva takođe ima u planu povećati isporuku gasa Srbiji tokom produženju gasovoda Turski tok koji ide preko Srbije u Mađarsku.
Predsjednik UO Gasprom izjavio je da bi izgradnja dijela Turskog toka kroz Srbiju trebalo da se kompletno završi do kraja 2019. godine, a ona će dužinom iznositi 403km.
Rusija je spremna da uloži neophodne resurse koji iznose oko 1,4 milijarde dolara.
Putin je pored iznesenog rekao: Braćo srbi, Rusija pažljivo prati šta se dešava ovdje u regionu, a znajte da kad su Srbi sa Rusima zajedno, onda nas očekuju pobjede.

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić tokom prvog obraćanja javnosti.

Zemlje u okruženju, a pogotovo članice NATO nisu impresionirane dolaskom ruskog predsjednika i njegovim govorom.
Strani mediji su prenosili da je Vladimir Putin u Srbiju doputovao na čelu moćne delegacije sa ciljem da zacementira veze sa Srbijom.
On planira da podigne Srbiju kako bi bila vodeća sila na Balkanu, izvještavaju evropski mediji.

Spomenik Franji Tuđmanu unakažen grafitom

Putin i Moskva nastoje da sa Srbijom izgrade veze najbližeg saveznika, a uz to je i Republika Srpska takođe veoma važan faktor.
Između naše dvije zemlje postoji važna strateška saradnja, a ona je tradicionalna za naše zemlje i za naše narode, rekao je Putin.
Tokom ove posjete šef Kremlja dobio je na poklon vrijednu ikonu, ali i štene čistokrvnog šarplaninca koji se zove Paša.
Štene ima veoma ozbiljan pedigre od sedam generacija unazad, a riječ je o najstarijoj srpskoj autohtonoj rasi pasa koji vode porijeklo sa Šarplanine.
.