Ubica Edin Gacic

Ubica iz Konjica izmasakrirao i saborca Ismeta Gunića

2416

Ubica Sauda Sultanića iz Konjica, Edin Gačić je na najmonstruozniji način usmrtio i svog saborca Ismeta Gunića koji je sa njim bio u odredu El-Mudžahid.
Zadao mu je teške povrede nožem od 20cm sa kojim ga je izbo, onda ga je smrtno ranjenog tukao sa grijalicom i policom iz ormara, a na kraju ga je preklao.
Na suđenju za ovo ubistvo nije pokazivao nikakvo kajanje i smatrao je to normalnom pojavom jer se tako postupa sa neljudima i izdajnicima.

Ubica iz Konjica poznat po brutalnosti

Edin Gačić je svog saborca Ismeta Gunića koji je sa njim bio u odredu “El-Mudžahid” usmrtio na najbrutalniji način.
Po izjavi patologa Faruka Turkića i istražnog sudije Nermina Tešnjaka, Ismet Gunić je bio bukvalno izmasakriran.
Policija Zeničko – Dobojskog kantona nije htjela objaviti niti jedan detalj o ovom monstruzonom ubistvu, ali smo iz svojih izvora saznali neke detalje od kojih se diže kosa na glavi.
Mudžahedini vrlo dobro poznaju Ubicu jer je bio njihov saborac u odredu El-Mudžahid, a jedno vrijeme je i živio u Bočinji.
Ismeta Gunića je ubio u njegovoj izbjegličkoj sobi broj 45, koja se nalazila u zgradi GP Bosne u ulici Adolfa Goldbergera, u samom centru Zenice.
Tog dana niko u komšiluku od stanara nije niti vidio niti čuo bilo šta jer je Edin Gačić bukvalno isplanirao ubistvo.
Ubica je tog 6. Avgusta najnormalnije ušao u sobu kod Ismeta Gunića jer ga je ovaj pustio pošto su se poznavali od ranije.
Ismet Gunić mu je često pomagao jer su obojica bili izbjeglice iz Banjaluke, a Ismet Gunić je nakon rata bio predsjednik Udruženja Banjalučana u Zenici.
Kad je Ubica ušao u sobu kod Ismeta Gunića prvo mu je zadao nekoliko uboda nožem od 20cm, a onda ga je nekoliko puta udario grijalicom da bi nastavio sa policom iz ormara.
Nakon toga ga je još nekoliko puta ubo nožem i na samom kraju preklao za svaki slučaj jer je Ismet Gunić bio izrazito visok i snažan čovjek.
Kad je završio svoj krvavi pohod, zaključao je sobu i pobjegao.
Njegov leš su pronašli tek pet dana kasnije jer su neki prijatelji uvidjeli da se Ismet Gunić ne pojavljuje nikako, a niko nije upoznat da je nekuda otišao.
Policija je tokom uviđaja bila u šoku, a po izjavi patologa Faruka Turkića koji je vršio obdukciju, Ismet Gunić je bio bukvalno izmasakriran.
Nakon policijske istrage za Ubicom se tragalo nekoliko dana, a uhapšen je u Bočinji, nadomak Maglaja gdje se skrasilo dosta Arapa i Mudžahedina koji su bili tokom rata u odredu El-Mudžahid.
Prilikom hapšenja, Ubica Edin Gačić je pružao otpor i ranio jednog policajca, ali je na kraju ipak savladan i priveden.
Tokom pregleda ga je neuropsihijatar ocijenio kao religioznog fanatika sa smanjenom uračunljivosti prilikom izvršenja djela.
Ubica na suđenju nije pokazivao nikakvo kajanje i smatrao je to normalnom pojavom jer se tako postupa sa neljudima.
Nakon presude je osuđen i poslat na izdržavanje kazne, a tokom zatvora je njegovo stanje praćeno.
Ljekar ga je tad opisao kao osobu sa karakteristikama vjerskog fanatika koji nije duševni bolesnik, a mogao bi da bude veoma opasan i neuračunljiv.
U pojedinim izvještajima Ubica se opisuje kao tempirana bomba, koja predstavlja opasnost po sigurnost drugih te je u stanju da ponovo ubije.
Uprkos svemu, tada niko ljekara nije uzeo za ozbiljno pa je Edin Gačić vrlo brzo ponovo ubio i to svoju rođenu majku.
Kad je u avgustu 2002. godine iz zatvora dobio dopust za vikend, došao je u Zenicu i sa dva hica iz pištolja ubio svoju majku, nakon čega je pobjegao.
Nakon ubistva se skrivao nekoliko dana, ali je uhvaćen u Crnoj Gori u vozu koji je saobraćao za Italiju.
Majku Sifetu je ubio jer je navodno puno laprdala i zlostavljala ga.
Tad je osuđen na kaznu zatvora od 20 godina, koju je izdržavao u Zenici i Bihaću.
Nakon što je u Kaznenopopravnom zavodu Zenica proveo gotovo 15. godina, Edin Gačić je premješten u KPZ Bihać u kojem je odležao posljednje dane robije.
Sredinom 2017. godine odslužio je ovu kaznu i izašao iz zatvora zbog dobrog vladanja.
U Banja Luci je prodao dio kuće u naselju Novoselija koji je dijelio sa jednim članom porodice, a vraćen mu je i stan koji je takođe prodao i potom se odselio na područje Konjica.
Kupio je kuću i nastanio se u konjičkom selu Brđani jer je kao pripadnik odreda El-Mudžahid bio neko vrijeme u ratu baš na području Konjica.

Mještani sela Brđani o Edinu Gačić

Nešto malo mještana što je još ostalo u Brđanima zaključano je u kućama i nikome ne otvaraju vrata, a jedna gospođa kazala je da ne spava već dvije noći i da se boji za sebe i svoju porodicu.
Ja policiju skoro i da ne viđam, tek po jedan policijski auto dnevno prođe kroz selo i to je to, kakva potjera i budalaštine.
Drugi komšija koji sa porodicom živi u neposrednoj blizini gdje je Ubica kupio kuću kaže da je očekivao da će Edin Gačić opet napraviti neki problem, kako kaže, samo je čekao taj trenutak da mu jave.
Šokirao sam se kada sam saznao da je počinio tako strašno ubistvo Sauda Sultanića, a još strašnije što se i četvrti dan nalazi u bjegstvu.
Da vam kažem još, mi u selu nismo nikako zadovoljni radom naše policije, kao što vidite njih u selu nema, a po novinama daju nekakvi komandiri izjave kako vrše potjeru i pretresaju teren.
Koji teren i šta pretresaju, pa samo se provozaju i odu, a mi opet ostanemo sami ovdje u selu.
Ja nisam optimističan i sumnjam da će policija uskoro pronaći i privesti pravdi Edina Gačića, kaže komšija.

Edin Gačić bivši pripadnik odreda El Mudžahid ubio Sauda Sultanića

Kako saznajemo policija trenutno vrši pretrage šume iznad sela Brđana i Podorašca.
Pretražuju se stari tuneli, pećine i lovačke kuće u kojima postoji mogućnost da bi se višestruki Ubica Edin Gačić mogao kriti.
Podsjećamo: Ubica Edin Gačić je iz potpuno nepoznatog razloga usmrtio Sauda Sultanića sa tri hica iz puške u predjelu prsa, leđa i glave, a potom ga je još pet puta izbo nožem.
.