Aleksej Navaljni otrovan

Aleksej Navaljni popio čaj sa otrovom novičok

12896

Aleksej Navaljni je nakon pregleda i analize stavljen u umjetnu komu i odmah su završeni svi bolnički testovi u Njemačkoj vojnoj laboratoriji koji jasno ukazuju na trovanje nervnim agensom iz grupe novičok.

Aleksej Navaljni je otrovan

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni je i uslikan kako pije čaj, a njegovi saradnici tvrde kako je to jedino što je konzumirao to jutro prije leta.
Voditelj pravnog odjela antikorupcijske fondacije koju vodi Navaljni, Vjačeslav Gimadi je izjavio da nema sumnje kako je Aleksej Navaljni otrovan što se sad i potvrdilo.
On je ujutro u Tomsku bio dobro, a na aerodromu je samo popio crni čaj.
Odmah nakon polijetanja je osjetio neke čudne simptome i otišao u taolet, ali se otuda nije vratio.
Ubrzo je počeo stenjati pa jaukati od bolova, a nakon što je izgubio svijest – posada je odlučila da se spusti u Omsk.
Šef bolnice u Omsku Aleksandar Murahovski je odmah rekao da je stanje Navaljnog teško, pa je odma prebačen na intenzivnu njegu.
Ubrzo je pao u komu i priključen je na respirator, a rođaci i supruga Julija se odmah pismom obratila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u kojem ga je zamolila da Aleksej Navaljni bude prebačen iz bolnice u Sibiru u Berlin da bi mu se pružila hitna zdravstvena pomoć.
Ljekari bolnice u Omsku su tvrdili da on nije otrovan, već da ima probleme sa metabolizmom u koje niko nije povjerovao.
U njegovoj krvi nismo našli nikakve otrovne materije.
Dr Aleksandar Murahovski, šef bolnice, objašnjava da na licu, tijelu i kompletnoj odjeći nije bilo nikakvih hemijskih tvari osim sitnog praha od neke plastične čaše koju je vjerovatno koristio.
Rusko Ministarstvo zdravstva se oglasilo da ima prvu radnu dijagnozu, gdje je navedeni problem metabolički poremećaj balansa ugljenih hidrata.
Kada je organizovan avion da se pacjent preveze u Njemačku, ljekari su se protivili transportu, smatrajući da je on opasan za pacjenta.
Osim toga, u bolnici u Omsku ističu da su iz Moskve stigli specijalisti iz čuvenih bolnica “Burdenka” i “Piragova”, koji ni u čemu nisu slabiji od kolega iz Njemačke.
UN, ali i Evropska komisije je pozvala Moskvu da hitno dozvoli liječenje Navaljnog u Njemačkoj, ako to porodica zahtjeva, ali i da Rusija dozvoli istragu o navodnom trovanju.
Ubrzo su završeni svi bolnički testovi u Njemačkoj vojnoj laboratoriji koji jasno ukazuju na trovanje nervnim agensom iz grupe novičok.

Izvještaji ruske policije

Ruski tužioci su prošlog mjeseca saopštili da ne vide potrebu za pokretanjem krivične istrage u slučaju Aleksej Navaljni, jer nisu pronašli nikakav znak da je počinjeno bilo kakvo krivično djelo.
Aleksej Navaljni se razbolio poslije leta iz Sibira za Moskvu 20. avgusta nakon što je popio čaj na aerodromu.
Zrakoplovna tvrtka S7 se ogradila i objavila da je Navaljnom brzo pozlilo nakon polijetanja i da nije ništa ni jeo ni pio dok je bio u njihovom avionu.
Lokal na aerodromu je policija odmah zatvorila i analiziraju se snimci sa nadzornih kamera, a vlasnik lokala je izjavio kako ne zna koji je konobar uslužio Alekseja Navaljnog.
Njemačka vojna laboratorija će hitno dostaviti ruskim vlastima sve dokumente analize nad pacjentom.
Njemci dalje zahtjevaju analizu njegovog kreveta, mjesta u avionu, ostatka odjeće, ali i snimaka svih nadzornih kamera sa aerodroma.
Ruski ljekari koji su zbrinuli Alekseja Navalnog u Sibiru tvrdili su da tokom njihovih testiranja nisu pronađeni nikakvi otrovi u njegovom organizmu, a konsutovali su se i sa Moskovskim ekspertima.
Istraga je i dalje u toku, a pojedini stručnjaci navode kako nije isključeno da je Aleksej Navaljni otrovan, ali ne od Ruske službe.
Možda ga je otrovala neka druga tajna služba kako bi napakostila Moskvi i unijela razdor u Rusiji jer Aleksej Navaljni godinama vodi političku borbu protiv aktuelnog ruskog predsjednika Vladimira Putina.
U središte političke scene došao je 2011. kada je Ujedinjenu Rusiju, stranku tadašnjeg premijera i današnjeg predsjednika Vladimira Putina, nazvao “strankom kriminalaca i lopova”.
Aleksej Navaljni je napadnut i 2017. nekom zelenom bojom zbog čega je djelomično oslijepio na jedno oko.
Umjesto liberalne politike, Aleksej Navaljni se fokusirao na razotkrivanje povezanosti kriminala, države i poduzetnika.
On je kupovao manjinske udjele u državnim firmama kako bi samo dobio pristup njihovoj dokumentaciji.
Ubrzo je uhapšen sredinom 2019., kada je navodno otrovan na što je njegova glasnogovornica upozorila javnost, a on je hospitaliziran zbog jake akutne alergijske reakcije za koju je jedan doktor rekao da bi mogla biti rezultat trovanja nepoznatom hemikalijom.

Otrov novičok – Novichok (Nowitschok)

Opozicionar Aleksej Navaljni je samo još jedan u nizu slučajeva u kojima su protivnici vlade u Moskvi stradali u čudnim okolnostima.
Novičokom su u britanskom gradu Salisburyju 2018. godine otrovani i bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija.
Slučaj Aleksandar Litvinenko, bivši KGB-ov agent i Putinov kritičar koji je 2006. otrovan šoljom čaja u Londonu, ali nije on trovanje nije preživio.
Viktor Juščenko je 2004. otrovan tokom večere te je za to sumnjičio državne agente povezane s Moskvom što je Kremlj demantovao.
Riječ “novičok” na ruskom jeziku znači “novopridošlica” i odnosi se na skupinu naprednih nervnih agensa koji su razvijeni u Sovjetskom savezu 80-ih godina.
Novičok je poznat kao četvrta generacija hemijskog oružja, a razvijeni su u sklopu sovjetskog programa pod kodnim imenom Foliant.
Za postojanje novičoka šira javnost je saznala zahvaljujući ruskom hemičaru dr. Vilu Mirzajanovu devedesetih godina.
On je prebjegao u Ameriku gdje je objavio hemijsku formulu u svojoj knjizi Državne tajne.
Ti nervni agensi su bili dizajniran na način da ih se ne može detektirati tada poznatim metodama međunarodnih inspektora.
Neke varijante novičoka se smatraju pet do osam puta otrovnijima od poznatog nervnog agensa VX koji je izuzetno opasan.
Radi se o opasnijem i sofisticiranijem agensu od sarina i VX-a i teže ga je identifikovati, a to i jeste bila zamisao tvorcima ovog otrova.
Agensi iz skupine novičok imaju slične učinke kao i drugi nervni agensi, oni djeluju na način da blokiraju signale od živaca prema mišićima, što uzrokuje kolaps niza tjelesnih funkcija.
Prvi znak djelovanja novičoka je mioza, odnosno ekstremno sužavanje zjenica, a onda nastupaju glavobolje, grčevi, znojenje i isprekidano disanje te nesvjestica.
Otrov u nastavku djeluje na enzime acetilkolinesteraze i njihovu aktivnost.
Izaziva nakupljanje acetilkolina koji ima vrlo različite učinke, a u krajnjoj liniji izaziva smrt.

Zoran Đinđić na dan atentata imao poziv upozorenja!

Stručnjaci specijalne njemačke vojne laboratorije su utvrdili kako Aleksej Navaljni u organizmu ima tragove novičoka, nervnog agensa koji je stvoren u sovjetskim vojnim laboratorijima.
Aleksej Navaljni je trenutno smješten u berlinskoj bolnici Charite gdje mu se ljekari bore za život.
.