Edin Gačić - Saud Sultanić Konjic ubistvo

Edin Gačić bivši pripadnik odreda El Mudžahid ubio Sauda Sultanića

2936

Edin Gačić (43) je hladnokrvno ubio Sauda Sultanića (39) ispalivši u njega nekoliko metaka, a zatim ga je do smrti izbo nožem ili šrafcigerom.
Nadzorne kamere su snimile stravično ubistvo u Podorašcu kod Konjica, a ubica je u bjegstvu za kojim traga policija.

Iako je Saud Sultanić odmah prevezen do konjičke bolnice, dežurni ljekar je samo mogao konstatovati smrt.
Iz policije su rekli da u Konjicu trenutno traje operativna akcija potrage za opasnim i naoružanim ubicom po imenu Edin Gačić.

Edin Gačić već ubio dvoje ljudi

Ubica Edin Gačić Banjalučanin za kojim policija traga je bio pripadnik odreda El Mudžahid.
On se sa tek napunjenih 18. godina priključio odredu El mudžahid, koji je bio u sastavu trećeg korpusa Armije FBiH čiji je komandant bio Sakib Mahmuljin.
Jedinica El Mudžahid je poznatom po najmonstruoznijim zločinima tokom rata u BiH.
Nekoliko mjeseci po završetku rata u BiH Edin Gačić je ubio saborca iz odreda El mudžahid Ismeta Gunića, također Banjalučanina sa kojim je bio zajedno u jedinici.
Tada je osuđen na osam godina zatvora, a kada je izdržao više od dvije trećine kazne, Edin Gačić je stekao pravo na slobodne dopuste i vikende iz Kaznenopopravnog zavoda Zenica.
Nakon što je pušten na slobodan vikend, Edin Gačić je 25. Avgusta 2002. godine otišao do stana svoje majke Sifete koja je živjela u Zenici i u nju hladnokrvno ispalio dva metka.
Policija ga je uhapsila nekoliko dana kasnije, a sud ga je tek u Februaru 2003. osudio na jedinstvenu kaznu od 20 godina dugotrajnog zatvora.
Ovom kaznom je sud objedinio presude zbog ranijeg ubistva saborca i ubistva majke.
Nakon što je u Kaznenopopravnom zavodu Zenica proveo gotovo 15. godina, Edin Gačić je premješten u KPZ Bihać u kojem je odležao posljednje dane robije.
Sredinom 2017. godine odslužio je ovu kaznu i izašao iz zatvora zbog dobrog vladanja.
Tad je navodno kupio kuću i nastanio se u konjičkom selu Brđani jer je još kao maloljetnik bio u ratu na području Konjica.
Upravo zbog njegovog dosijea i puštanja iz zatvora, bezbjednosne agencije iz BiH su pomno pratile šta će se dešavati sa njim.
Izvor blizak MUP RS otkriva da je Gačića, kako bi dobio što povoljniji položaj, još 2010. godine saslušao inspektor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o zločinima koje je počinio odred El mudžahid nad srpskim civilima i vojnicima.
Između ostalog on je tada ispričao kako su ih Arapi koji su bili na čelu odreda drogirali heptanonom, artanom i drugim drogama uoči borbi sa vojskom Republike Srpske, te kako se za jednog zaklanog Srbina dobijao pištolj s posvetom.
Ubica Edin Gačić bio je pod rednim brojem 658. na popisu od 1.774 pripadnika odreda El mudžahid u Bosni i Hercegovini.
Prva žrtva je bio suborac Ismet Gunić koji je također bio pripadnik ovog odreda, a nakon rata je bio predsjednik Udruženja Banjalučana u Zenici.
Edin Gačić ga je hladno ubio 1996. godine.

Mjesto zločina u Podorašcu kod Konjica

Prilikom pretresa kuće policija pronašla eksploziv

U selu Brđani kod Konjica koju je koristio ubica Edin Gačić, pripadnici Jedinice za podršku MUP-a HNK pronašli su veliku količinu eksploziva.
Motiv ubistva Sauda Sultanića za sada još nije poznat, ali od mještana Podorašca saznajemo da je ubica Edin Gačić u nekoliko navrata u proteklom periodu dolazio u prodavnicu kod Sauda i tražio hranu na veresiju.
Prema saznanjima mještana, Edin Gačić je jutros ušetao u prodavnicu u kojoj se nalazio nesretni Saud Sultanić sa kolegom.
Suad Sultanić je ujedno bio i vlasnik prodavnice u mjestu Podorašac kod Konjica gdje se desilo ubistvo.
Kada je Saudov kolega izašao i otišao, Edin Gačić je za sada iz nepoznatih razloga ispalio u njega nekoliko metaka, a zatim ga je do smrti izbo nožem ili šrafcigerom.
Iako je nesretni Saud Sultanić odmah prevezen do konjičke bolnice, dežurni ljekar je samo mogao konstatovati smrt.
Inače, ubica Edin Gačić je na Facebook profilu redovno objavljivao bizarne fotografije, ali i pisao statuse u kojima se bavio svakakvim “teorijama zavjere”.
Policajci koji tragaju za ubicom su naoružani dugim cijevima, a raspoređeni su oko sela iznad naselja Podorašac.
Najviše policije ima u selima Brđani, Zukići, Šunji i Grad gdje smatraju da bi se ubica mogao kriti, a angažovana je i specijalna policija.

Otkriven mudžahedin koji je pozirao sa odsječenim glavama

Ubijeni Suad Sultanić, (kako navode prijatelji), bio je uzoran i čestit čovjek, koji ni sa kim nije imao problema.
Saud je bio komšija za primjer, dobar i pošten čovjek, a iza njega su ostali supruga i troje djece.
U Konjicu je angažovan veliki broj policajaca koji tragaju za ubicom.
.