Kompletna rekonstrukcija Arkanovog ubistva

Kompletna rekonstrukcija Arkanovog ubistva

11701

Godinama unazad se spominje rekonstrukcija Arkanovog ubistva, a tek odskora su konkretno obelodanjeni svi detalji i obdukcioni podaci.

Detaljna rekonstrukcija Arkanovog ubistva

Željko Ražnatović Arkan je 15.01.2000. došao u beogradski hotel “Interkontinental”, a sa njim je bila i njegova supruga poznata pevačica Svetlana Ražnatović Ceca i njena sestra Lidija, koje su bile u obližnjem butiku.
Sa njima je u pratnji bio Arkanov telohranitelj Zvonko Mateović.
Ceca je 6.03.2000. dala kompletan iskaz pred istražnim sudijom, a evo kako je opisala dešavanje.
Tog dana ručali smo oko 14h, a u Interkontinental smo stigli negde oko 14:30h.
Kad smo stigli u hotel, svi smo otišli u butik “La France”, a pola sata kasnije Željko (Arkan) je izašao da pronađe prijatelja Mandu.
Povremeno sam sa sestrom obilazila svoje butike i prolazila pored puža (separe) u kojem je Željko sedeo sa Milenkom Mandićem Mandom i Draganom Garićem.
U jednom trenutku pored njega je sedeo i Branko Jevtović Jorga, a kad sam sledeći put došla do njih u separe, njega nije bilo.
Sela sam malo pored supruga i otišla ponovo u butik “La France” – izjavila je Ceca Ražnatović.
Oko 17h primetila sam da u susednom separeu sedi čovek koga ovde sada vidim u invalidskim kolicima – rekla je Ceca pokazujući prstom na optuženog Dobrosava Gavrića u sudnici.
Ostao mi je u sećanju zato što je sedeo Arkanu iza leđa, a on nije praktikovao da mu bilo ko sedi iza leđa.
Taj lik je sedeo pognute glave i čudno je gledao, taj pogled vrlo dobro pamtim.
Na sebi je imao nešto tamno-sivo koje nekako izgleda skoro pa kao crno.
Tad sam videla i Branka Jeftovića Jorgu, koga poznajem od ranije.
Bio je veoma uznemiren i jedva da se javio.
Rekla sam mu: “Dobar dan”, a on mi je pružio ruku kao izgubljen i odgovorio: “Zdravo, Ceco”.
Sve je bilo nekako sumnjivo, ali u Interkontinentalu smo se ipak osećali slobodno i ko bi mogao da posumnja na zlo kakvo će se desiti ubrzo.

Dobrosav Gavrić kreće u krvavi pohod

Samo nekoliko minuta posle toga se začula pucnjava, a po zvuku sam zaključila da se pucalo iz dva oružja jer nije bilo isto.
Zvonko Mateović je uleteo u butik i tražio moj pištolj, Lidija mu je dala moj pištolj iz torbe.
Ona je otrčala za njim, a mene su neke žene zadržavale da ne izlazim navedeno je u dokumentima koji se vode kao rekonstrukcija Arkanovog ubistva.
Čim je pucnjava prestala, Zvonko je bukvalno vrištao besan: Ubijen je komandant, onda se vratio u butik i rekao mi šta se desilo.
Smogla sam snage i potrčala ka separeu, a onda ih ugledala sve na licu mesta.
Prvo sam ugledala zgrušanu krv na Željkovom levom oku koje je bilo zatvoreno.
Prišla sam, podigla sam mu glavu i videla da su mu zubi izbijeni, naglo sam ga protresla, a on je počeo da kašlje i izbacuje krv iz usta.
Manda je pored sedeo pognut i krvario je iz oka i usta, a Dragan Garić je ležao pored separea i držeći se za prsa i stomak jecao: “Joj, joj”.
Odmah sam videla da je Milenko Mandić Manda na mestu mrtav jer nije davao nikakve znake.
Vrištala sam da neko pozove Hitnu pomoć, dok sam u isto vreme Željku iz usta vadila krv koja se tu nakupila.
Uhvatila sam ga pod pazuh jedne ruke, a Zvonko pod pazuh druge ruke, prišao je i neki čovek (gost hotela Stevan Glišić) pa su on i Lidija uzeli Arkana za noge.
Policija je nekako na lice mesta došla veoma brzo, ali ne i hitna pomoć.
Nosili smo i povremeno vukli Željka onako krvavog i jedva smo se sa njim provukli kroz kružna vrata.
Smestili smo ga u beli policijski džip pajero, ali je jedan policajac rekao da nema dozvolu starešine da vozi auto, tako da se onaj čovek ponudio da sa svojim BMW-om preveze Željka u bolnicu.
Arkana smo smestili na zadnje sedište, a pored njega je sela Lidija dok smo na mesto suvozača seli ja i Zvonko.
U dokumentima rekonstrukcija Arkanovog ubistva stoje izjave i drugih svedoka sa kojima se sve podudara.
Sve vreme smo govorili ovom čoveku da vozi što brže i stvarno smo brzo stigli.
Oko 17:25 smo bili u Urgentnom Centru i pokušane su sve mere reanimacije, ali je u 18:45 na operacionom stolu konstatovana njegova smrt.

Obdukcija Željko Ražnatović Arkan

U preciznim obdukcionim nalazima je utvrđeno sledeće: smrt je nastupila usled oštećenja za život važnih moždanih centara.
Arkan je imao prostrelnu ranu desnog slepoočnog i zaušnog dela, koja se kanalom zdesna ulevo nastavlja kroz kosti krova lobanje i mozga, a završava se sa izlazom u predelu levog oka.
Druga prostrelna rana glave nanesena je projektilom iz ručnog vatrenog oružja s ulaznom ranom u desnoj polovini temenog dela, koja prolazi kroz kosti lobanje i mozga, a završava u levom predušnom predelu.
Treća prostrelna rana je na spoljašnjem kraju desne obrve koja se nastavljala kroz meko tkivo tela i kosti desne polovine lica, zahvatila je i desnu polovinu gornje usne završavajući se površno, zahvatajući donju usnu na mestu izlaska projektila iz usne duplje.
Obdukcijom je utvrđeno da su sve tri rane bile prostrelne, nanesene jedna za drugom u kratkom periodu i sa velike blizine.
Arkan je desnom stranom glave bio okrenut ka cevi oružja iz kojeg su ispaljeni kritični projektili na odstojanju koje nije bilo veće od 80 centimetara.
Prilikom pucnjave, Željko Ražnatović je bio u sedećem položaju, a napadač u stojećem.
Detaljna rekonstrukcija Arkanovog ubistva je ustanovila da je Dobrosav Gavrić sedeo u drugom separeu, nekoliko metara iza leđa Arkanu.
U jednom trenutku je naglo ustao od stola i ispod kaputa izvadio pištolj CZ99.
Prišao je Arkanovom separeu i tri metka je ispalio Arkanu u glavu.
Potom je verovatno Mandiću ispalio metak u glavu i tri u telo, da bi na kraju dvaput pucao u leđa Garića koji je pokušao da pobegne.
Na pod hola u Interkontinentalu padale su čaure, ali i gosti koji su odmah svi zalegli.
Sve je trajalo oko sedam sekundi, a pucnji su bili gotovo stopljeni u rafal.
Dobrosav Gavrić se tu nije zaustavio, prilikom ubrzanog hoda ka vratima on se okrenuo prema središnjem delu hola i ispalio još 2 metka.
Jedan metak pogodio je Ljiljanu Albijanić, koja je bila na privatnoj proslavi, i teško je povredio – navodi se u dokumentaciji.
Od zadobijenih povreda Milenko Mandić Manda je podlegao povredama na licu mesta, dok su Željko Ražnatović Arkan i Dragan Garić umrli po prijemu u Urgentni centar.

Željko Ražnatović Arkan obdukcija
Ulazne i izlazne prostrelne rane na glavi pokojnog Željka Ražnatovića Arkana

Obdukcija i potvrda identiteta

U svim dokumentima kao i u onom pod nazivom rekonstrukcija Arkanovog ubistva stoji da je Arkan identifikovan na obdukciji.
Iz nalaza GSUP-a Okružnog javnog tužilaštva pod bod brojem Ku.954/00 sud utvrđuje da je daktiloskopiran muški leš, i da je na osnovu principa daktiloskopije utvrđeno da je otisak kažiprsta desne ruke, daktiloskopiranog N. N. leša identičan sa otiskom kažiprsta desne ruke na kartonu o izdatoj ličnoj karti na ime Željko sin Veljka Ražnatović poznatiji kao Arkan.
Tokom primopredaje je i od strane svedoka, ali i porodice potvrđeno da je muški leš Željko Ražnatović – navodi se u obdukcionom nalazu.

Telohranitelj Zvonko Mateović pogodio Gavrića

Arkanov telohranitelj Zvonko Mateović je da iskaz 6.03-2000. i do detalja je ispričao šta se desilo kobnog dana.
On je zaintrigirao javnost kada je rekao da je, osim Dobrosava Gavrića, koji je kao direktni izvršilac zločina osuđen, u Arkana i njegove prijatelje Milena Mandića Mandu i Dragana Garića pucao još jedan napadač čiji identitet nikad nije otkriven.
Ja sam 15. januara 2000. sa Arkanom, njegovom suprugom Svetlanom i njenom sestrom Lidijom došao u butik u hotela Interkontinental.
Arkan je potom krenuo do separea, a meni je rekao da ne idem za njim, već da sednem i pojedem neki kolač.
Dobrosav Gavrić je sve vreme sedeo iza separea u kojem su sedeli Arkan, Mandić i Garić, a ja sam bio ispred Cecinog butika u fotelji.
Arkan se ovde osećao kao kod kuće, a ljudi su mu stalno prilazili i pozdravljali se.
Prošlo je neko vreme, a onda sam iznenada začuo pucnjavu i skočio s fotelje.
Mislim da su bila dva ili tri metka.
Odmah sam otrčao ka izlaznim vratima, a kad sam došao do klavira video sam jasno Dobrosava Gavrića da iz pištolja sa rastojanja od oko pola metra puca Mandi u glavu, a stajao je iznad žardinjere i stuba.
Shvatio sam da je pre toga pogodio mog komandanta Arkana.
Dragan Garić je ustao i pokušao da beži, ali mu je Gavrić ispalio dva metka u leđa i ovaj je pao.
Brzo protrčava pored klavira i potom beži ulevo ka izlaznim vratima u pognutom položaju.
Okreće se i puca u mom pravcu dva metka, odmah vadim pištolj i bez razmišljanja pucam u njega, a on uzvraća i pucajući u mene beži ka izlazu.
Uzvraćam vatrom, a tad ga i pogađam kod pulta.
Potom idem u butik kod Cece po pištolj jer mi je nestalo metaka.

Zašto se iskaz kojeg je dao Zvonko Mateović ne slaže i nije unet u dokument rekonstrukcija Arkanovog ubistva

Prema njegovim rečima, u pucnjavi je video još jednu osobu za koju misli da je takođe pucala.
Pucao sam i ka njemu, ali ga nisam pogodio, uspeo je da pobegne.
Kad sam od Cece uzeo pištolj, odmah sam se vratio i tad sam video čoveka u odelu koji u levoj ruci drži policijsku značku, a u desnoj pištolj CZ-99.
Dreknuo sam baci pištolj, baci pištolj, a onda sam vidio da je značka prava.
Iz besa sam bacio svoj pištolj jer mi je nestalo metaka, a bacio sam onda i Cecin valter jer su ubice uspele da pobegnu.
Kasnije tog momka sa značkom niko nije video, prosto je ispario, nit se on igde spominje kao svedok.
Kasnije je urađena i kompletna rekonstrukcija Arkanovog ubistva međutim, mnogi elementi su izostavljeni.
Na licu mesta ubistva nađeno je 18 čaura, a mnogi veruju da ih je bilo mnogo više i da ih je neko sakrio.
Veštačenjem je utvrđeno da su projektili nađeni na licu mesta ispaljeni iz dva vatrena oružja, iz jednog 11 projektila, a iz drugog sedam.
U presudi se navodi da je naknadnim pregledom lica mesta pronađen projektil kalibra devet milimetara ispaljen iz pištolja CZ 99, odnosno iz pištolja koji je pripadao Zvonku Mateoviću, Arkanovom telohranitelju.
Drugi projektil, kako je navedeno, nije bio podoban za veštačenje.

PRVI SUSRET: Svetlana Ceca Ražnatović i Arkan

Sud je kasnije prihvatio nalaz balistirača Milana Kunjadića i prof. dr Branimira Aleksandrića.
U njemu se navodi da su na Arkana i prijatelje smrtonosni hici ispaljeni sa istog mesta, iz jednog istog pištolja CZ 99, kalibra devet milimetara, kao i da je pucao samo jedan napadač.

Foto: Arhiv / 3d grafika svemirac.com
.