Munib Ahmetspahić Al-Nusra i ISIL

Munib Ahmetspahić pripadnik Al-Nusra i ISIL Uhapšen na aerodromu

1888

Na sarajevskom aerodromu je uhapšen Munib Ahmetspahić zvani Ebu Omer poznanik vehabije Mevlida Jašarevića, napadača na američku ambasadu u Sarajevu.
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Muniba Ahmetspahića u večernjim satima na sarajevskom aerodromu zbog povezanosti s terorizmom u Siriji i Iraku.

U njegovom dosijeu, navedeno je da je Munib Ahmetspahić sin Džemaila rođen u Zenici, a da je živio u Gornjoj Maoči.
Istražni organi osumnjičenog Muniba Ahmetspahića dovode u vezu i sa napadom na Ambasadu SAD u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine koji je pucajući iz kalašnjikova, izvršio terorista Mevlid Jašarević.
On će u zakonskom roku od 72 časa biti predat na dalje postupanje tužiocu Tužilaštva BiH, nakon čega će biti odlučeno o daljim aktivnostima prema njemu.

Munib Ahmetspahić je 2013. godine otišao na ratište

Prije odlaska na ratište jedno vrijeme je živio u zajednici vehabija – radikalnih islamista u Gornjoj Maoči gdje je bio veliki broj Mudžahedina iz proteklog rata.
To mjesto je poznato po velikom broju pripadnika Selefijske zajednice, a inače je blizu Zenice.
U džihad na ratišta Sirije i Iraka je otišao sa bratom Mevludinom Ahmetspahićem zvanim Davud.
Otputovali su sa sarajevskog aerodroma u Istanbul 14. maja 2013. godine, a odatle u džihad u Siriju.
Iznenada su se vratili 26. maja 2013. godine zbog toga što se Davud psihički slomio.
Munib Ahmetspahić, zvani Ebu Omer je ponovo otišao u Siriju 1. jula 2013. godine letom iz Sarajeva u Istanbul.
S njim su u avionu bili Jasmin Jašarević i Adnan Ćatić, navedeno je u njegovom dosijeu.
Početkom 2014. evidentirano je njegovo prisustvo u gradu Haritanu.
Borio se u jedinici Bejtul Muhadžiri kojom je komandovao Safet Brkić.
Bivši pripadnik ISIL-a Safet Brkić (pokajnik) je u svojoj pokajničkoj izjavi obaveštajnoj agenciji SIPA u Sarajevu izjavio da je čuo da je Munib Ahmetspahić teško ranjen i da je tok prilikom izgubio nogu.
Noga mu je amputirana do koljena i trenutno je sa džihadistima i osobom Nusret Imamović u Al Nusri.

Mevlid Jašarević i napad na Ambasadu SAD

Podsjetimo, Ahmetspahićev poznanik Mevlid Jašarević je 2013. godine pravosnažno osuđen na 15 godina zbog terorističkog napada na američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.
Mevlid Jašarević je došao u Sarajevo ispred zgrade Ambasade SAD-a, uzeo automatsku pušku AK-47 poznatiju kao kalašnjikov, municiju i dvije ručne bombe.
Oko 15:30h zapucao je na zgradu dok se unaokolo šetao naoružan.
Drugu pušku i tri rezervne bombe je sakrio u blizini zgrade na vidno mjesto, a iz puške je pucao oko 50 minuta te ispalio 105 metaka, nakon čega su ga pripadnici policije pogodili hicem i onesposobili, a onda brzo priveli.
U prvostepenom postupku, u decembru 2012. godine, Sud BiH je Mevlida Jašarevića osudio na 18 godina zatvora, dok je Munib Ahmetspahić tada oslobođen svih optužbi.
Sudeći po sumnjama policije, Munib Ahmetspahić je sa bratom svega nekoliko mjeseci kasnije otišao u terorističke redove.

Pobjegla od džihadiste ISIS u Njemačku pa ga tamo srela na ulici

Uhapšeni Ahmetspahić se sumnjiči za organiziranje terorističke grupe pripremanje krivičnog djela vezanog za terorizam.
Nad njim se trenutno u SIPA vrši kriminalistička obrada, nakon čega će u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predat u dalju nadležnost Tužilaštva BiH.
.