Otkrivene najveće tajne: Pepsi & Coca Cola

3936

Konkurencija i rivalstvo između dvije najveće svjetske kompanije po pitanju proizvodnje gaziranih napitaka, Coca-Cole i Pepsija, traje više od stoljeća.
Sve je pocelo davne 1886. godine kada je John S. Pemberton razvio originalni recept za Coca Colu dok je Pepsi-Cola nastala 13 godina kasnije od strane farmaceuta Caleba Bradhama.
U to je vrijeme je Coca-Cola prodavala vec oko milion litara soka godišnje.
Recept za Coca Colu je prvi izmislio apotekar Džon Pemberton iz Atlante, prvenstveno kao lijek za glavobolju.
Koristio je u to vrijeme popularne biljke i njihove ekstrakte za pravljenje recepture, kombinujuci biljke iz Južne Amerike, Afrike i Kine.
Otuda i sam naziv brenda, od dve najzastupljenije biljke u receptu, južnoamericke Koke i africke Kole.
Prvobitni recept Coca Cole je bio samo apotekarski recept za sirup koji je lijecio mnoge simptome kao što su stomacne tegobe, glavobolja, malaksalost, iscrpljenost, nedostatak volje, slabost itd.
Ovaj recept je doživeo ogroman uspjeh kod potrošaca, prije svega zahvaljujuci jakim aktivnim sastojcima, kao što su kokain i kofein.
U to vrijeme su samo tri caše Koka Kole imale dovoljno kokaina je za jedan dop (narkomanska doza) zbog cega su svi koji piju Koka Kolu bili veoma srecni i puni energije.
Ali, kokain je pocetkom 20 vijeka izbacen iz recepta jer je narkotik i stimulator, dok je s druge strane kolicina kofeina malo povecana.

Usponi i padovi

Coca-Cola razvija svoje kultne boce te se proširuje i na europsko tržište.
U meduvremenu, Pepsi bankrotira zbog Prvog svjetskog rata.
Osam godina kasnije kad se malo pridigao, Pepsi se opet suocio s bankrotom, ali ubrzo ponovno staje na vlastite noge i povecava prodaju.
Za vrijeme Drugog svjetskog rata Pepsi smjerno povecava svoja marketinška ulaganja i pocinje prodavati svoje napitke u limenkama kao inovativno pakiranje.
1962. Coca-Cola izlazi na berzu te uskoro lansira i novi brend “Sprite” koji ubrzo postaje jedan od najuspješnijih svjetskih brendova.
Sredinom šezdesetih godina Pepsi sklapa suradnju sa kompanijom Frito Lay cime nastaje kompanija PepsiCo te time postavlja nove temelje za borbu koje traje i danas.
Uskoro dolazi do sve veceg rasta popularnosti dijetalnih napitaka cime se stvara jedan potpuno novi segment potrošaca, ali.
Kasnije 1985. godine kompanija Coca Cola je pokrenula nevidenu kampanju da predstavi svoju novu formulu popularnog pica, ali bez šecera “New Coke”.
Razlog forsiranju New Coke dijetalne kole je bila potreba kompanije da više zaradi na picu sa vještackim zasladjivacem i da ne zavisi od cijene šecera, koji je jedna od glavnih stavki u cijeni finalnog proizvoda.
Upravo tada su doživjeli ogroman prodajni fijasko, ukupna prodaja im je pala za 70% u samo tri dana.
Dobijali su dnevno preko 10,000 pisama ogorcenih potrošaca i ugostitelja da im se vrati stara Koka Kola sa šecerom.
Ovaj fijasko zvani “New Coke” je danas poznat i kao Coca Cola Light, Coca Cola Diet ili kao Coca Cola Zero.

Zanimljivosti o kompanijama Coca Cola i Pepsi

U Americi je Coca Cola postala narodni lijek za nadutost stomaka, proliva i lošeg varenje.
Koka Kola ima pH-1 i izrazito je kisela, što objašnjava njen ucinak na stomak i proliv.
Zbog te ekstremne kiselosti i stepena kiselosti pH-1, to je pice forma u kojoj se nemogu razvijati bakterije iako ima puno šecera.
Upravo iz tih razloga je americka vojska u ratovima po džunglama i u tropskim krajevima za pice koristila što više Koka Kolu kako ne bi vojnici dobili dizenteriju.
Coca Cola kao kompanija u svom asortimanu ima više proizvoda, a zanimljivo je da je brend “Fanta” u stvari bio njemacko pice i gazirani sok, a Coca Cola je kompaniju i brand kupila nakon Drugog svjetskog rata.
Takodje i vocni sokovi Cappy su brend koji je nastao u Belgiji a kasnije je otkupljen od maticne Koka Kola kompanije.
Spajanje sa proizvodacem grickalica (kompanijom Frito Lay) Pepsiju je donijelo brojne prednosti i znacajno mu pomoglo, prvenstveno u posljednjih 10-15 godina.
S druge strane, Coca-Cola je više ostala u podrucju proizvodnje napitaka.
Tri osobe, medu kojima i Joya Williams, koji je bio zaposlen u Coca-Coli, su u maju 2006. godine pokušale da prodaju Pepsiju tajne informacije o Coca-Coli za 1,5 milion dolara.
Pepsi je odmah prijavila ovaj slucaj Coca-Coli i FBI, a federalni agenti su narednog mjeseca u tajnoj akciji uhapsili sve tri osobe.

Profit

Iako Pepsi brendovi napitaka možda nisu toliko jaki, posao s proizvodnjom snack hrane, tzv. grickalica im doslovno razbija.
Coca Cola je cak tri puta imala priliku da kupi PepsiCo, ali je svaki put odbila ponudu.
Danas je Pepsi Co veca kompanija od Coca Cole i prodaje više soda pica u svijetu od Coca Cole i ukupno gledajuci kao kompanija ima veci godišnji promet.
Preciznije, Coca-Cola zauzima veci udio na tržištu striktno po pitanju napitka Kola Kola, no Pepsi zbog šireg opsega poslovanja zaraduje vece prihode.
Prema nezvanicnim informacijama, postoje samo tri države na svijetu u kojima lokalni brend bezalkoholnog pica uspijeva da bude prodavaniji od Coca Cole, a to su Škotska (Irn-Bru), Indija (Thums Up) i Peru (Inca Kola).
Interesantno je da je indijski Thums Up upravo u vlasništvu Coca-Cole.

Amerikanci i Kola

Prosjecan Amerikanac godišnje popije 399 velikih caša Koka kole.
Amerikanci cak i bebama od 6 mjeseci pocinju davati da piju Koka Kolu.
U USA su djeca od 6. godina vec redovni potrošaci ovog pica u velikim dnevnim kolicinama.
Procjena zdravstvenih radnika je da to nije dobro, pogotovo što nije umjereno, a djeca se istodobno tako navikavaju da ovo pice od malena obožavaju te kasnije samo doze povecavaju.

Pitali smo ljekare

Generalno, u u koka-koli ne vidimo ništa loše, ako se pije umjereno na dnevnoj bazi.
Veliki dnevni unos ima jedan drugi problem – velika kolicina šecera.
Umjereni unos je potpuno bezopasan.
Dijete dakle dobija koncentrovanu energiju u vidu ugljenih hidrata koji se lako usvajaju i ta energija treba da se potroši.
Prema tome, da bi konzumacija koka-kole (kao i bilo kog drugog slatkog napitka) bila bezopasna, potrebno je ispuniti dva preduslova: prvo – da ne postoji višak kilograma i drugo, da postoji mogucnost za fizicku aktivnost.
Npr. tokom bolesti, u slucaju dehidratacije, sindroma ciklicnog povracanja itd., kada nema mogucnosti za valjanu ishranu – djetetu nece škoditi „brza koncentrovana energija u vidu ugljenih hidrata koji se lako usvajaju“.
Ako dijete odbija da pije lijek za ovaj problem, a koka-kolu bi jedva docekalo – što da ne.
Ispostavlja se da za dijete u tom stanju caša na vrijeme popijene koka-kole može da bude lijek i preventivni lijek koji ce ga spasiti od odlaska u hitnu.
Uopšte uzev, ne treba cjepidlačiti i sve treba konzumirati umjereno.
Udesite da dijete bude aktivno, da može da se bavi sportom i neka ponekad popije koka-kolu.
A vi ste tu kao roditelji da bi ogranicili djetinje beskonacno „hocu“ i sveli ga u okvire zdravog smisla i normale.
Napomena, Coca Cola je i najbolji lijek ako vas na moru opece meduza ili ujede bumbar.
Opekotinu ili ubod brzo posipajte sa Kolom i u par trenutaka cete osjetiti olakšanje od bolnog i goruceg osecaja.

Pitali smo tehnologe

Zašto Coca Cola iz McDonaldsa ima bolji ukus?
Generalno, Coca Cola ukus je svuda u svijetu isti, samo se razlikuje kolicina šećera i ugljen dioksida u bocama, zavisno od zemlje i navika potrošaca.
Originalni sirup ili prašak Kole stiže u metalnim buradima ili posebnim vrecama iz samo nekoliko fabrika maticne Coca Cola Co. koje snabdijevaju citav svijet.
Punionice sa ovlaštenjem miješaju sirup sa vodom i ugljen dioksidom (sodom) te pune u flaše-boce.
Velike kompanije kao McDonalds imaju mogućnost da uvijek nabave sirup direktno od maticne kuće koji je svjež.
Razlozi u okusu, cak 85 posto ovog gaziranog soka sastoji se od vode i ako ona nije dobre kvalitete, to se odmah osjeti na okusu.
Prvenstveneo, voda mora biti najbolje kvalitete.
Uz to, voda-prasak i sirup se prije odlaska u mješalicu rashlade, a to je isto nešto što se osjeti u finalnom proizvodu – soku.
Mi u McDonalds restoranima trošimo puno novca na sisteme za filtriranje vode, stoga je voda koja se miješa sa sirupom od Coca-Cole uvijek svježa i čista.
Naš sistem za filtriranje vode je nasavremeniji i trenutno najskuplji, a kvalitet vode iz istog je vrhunski.
Kad se sirup i voda izmiješaju u uredjaju, temperatura se ne diže već se takođe toči kroz izoliranu cijev koja je održava hladnom do vaše čaše.
Neoficijelna informacija (nagađanje) je da Mekdonalds dobija sirup koji sadrzi i fruktozno glukozni sirup kojeg koriste samo u Americi pa je i iz tog razloga ukusnija..

Jedan TIP za kraj, ako vam se slučajno zalijepi žvaka za kosu, samo taj dio kose natapajte ili stavite u Coca-Colu i žvaka će lako spasti.
.