Damir Krstičević ministar obrane i avion F-16

Damir Krstičević: Hrvatskoj propala kupovina F-16 Barak

1767

Izrael je službeno izvijestio hrvatsko Ministarstvo obrane da ne može dobiti odobrenje Amerike za isporuku zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj, rekao je ministar obrane Damir Krstičević i službeno potvrdio propali posao.
Na konferenciji za medije ministar obrane Damir Krstičević je izjavio kako Izrael suprotno preuzetoj odgovornosti, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD za isporuku aviona Hrvatskoj.
Nažalost, uvjeti nisu bili nimalo jednostavni i nismo bili u mogućnosti osigurati odgovarajući TPT i sprovesti projekt zbog nepredviđenih okolnosti izvan naše kontrole.

Ministar obrane Damir Krstičević

Kroz čitav projekt, Hrvatska i Izrael su bili u otvorenom i profesionalnom dijalogu.
Mi smo pokazali profesionalizam i ispravnu prosudbu na svakom koraku procesa tvrdi ministar obrane Damir Krstičević.
Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna za ono što se desilo.
Najrpostije rečeno, Izrael nije mogao osigurati dozvolu za prodaju trećoj strani.
Ministarstvo će predložiti vladi donošenje odgovarajućih odluka, poručio je ministar Damir Krstičević i dodao kako nije potpisan nikakav sporazum između dviju država i da nema nikakve financijske štete za Hrvatsku.
Izraelsko Ministarstvo obrane veseli se daljnjem razvoju plodnih odnosa s Hrvatskom i učinit će svaki napor da produbi naše odnose na širokom području suradnje, rekao je predstavnik Izraela u Zagrebu.

Moje odgovornosti u svemu tome nema.

Ja i tim MORH-a učinili smo sve da Hrvatska kroz međunarodni natječaj, dobije avion koji nam odgovara.
Govorio sam istinu, mi smo ozbiljna država, Hrvatska posjeduje službenu usmenu i pismenu korespondenciju, ona je za mene relevantna i ima težinu.
Ova vlada je sve napravila, ali nema ugovora, nismo ga potpisali, nema ni financijske štete niti obaveze za Hrvatsku, rekao je Damir Krstičević.
Izraelsko izaslanstvo predvođeno generalnim direktorom ministarstva obrane Izraela Udijem Adamom nakon sastanka u Ministarstvu obrane s hrvatskim ministrom Damirom Krstičevićem, uputilo se u Banske dvore na sastanak gdje ih je čekao premijer Andrej Plenković.
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je rekla da ne postoji dokument kojim se upozoravalo da postoje problemi oko nabave izraelskih zrakoplova i naglasila da je izgubljeno dragocjeno vrijeme, a u ovom trenutku zbog problema pri nabavi ne vidi odgovornost nikoga u Hrvatskoj.
Hrvatska vlada je ekspresno objavila da će poništiti odluku o nabavi borbenih aviona F-16 Barak, nakon što je izraelsko izaslanstvo izvijestilo da nije uspjelo dobiti dopuštenje SAD-a za prodaju aviona Hrvatskoj.

Izraelski avioni F-16 u Hrvatskoj na tvorničkim postavkama!

Hrvatska je za 500 milijuna dolara trebala kupiti 12 rabljenih američkih zrakoplova F-16 Barak, odnosno modificiranih izraelskih verzija.
Pored Izraela, na natječaju su još konkurirali SAD, Švedska, Grčka i Južna Koreja.
Stručno povjerenstvo je predstavilo sve ponude te je ona Izraelska ponuda prihvaćena kao najbolja opcija.
Nakon svega Kolinda Grabar-Kitarović je ocijenila da se tijekom dosadašnjeg procesa nabave izgubilo dragocjeno vrijeme te da je hrvatsko ratno zrakoplovstvo spalo na tri zrakoplova MIG-21.
.