Migranti i izbjeglice Njemačka

Migranti u Njemačku dolaze samo zbog socijalne pomoći

1498

Migranti i slogan Angele Merkel iz 2015. godine “Uspjet ćemo” se nažalost do danas nije ispunio, rekao je glavni sekretar Privrednog vijeća CDU-a Volfgang Štajger.
Moram upozoriti da ne bismo ponovno pali u fazu naivnosti u kojoj smo se tada nalazili, rekao je u razgovoru za novinsku agenciju.
Odluka Angele Merkel da otvori granice za izbjeglice još je uvijek sporna tema ne samo kod desnice nego i unutar same demohrišanske Unije CDU/CSU – odnosno koalicije, a Migranti i suluda izbjeglička tematika je indirektno utjecala i na smjenu u vrhu CDU stranke.

Migranti u Njemačkoj radi socijalne pomoći

Predsjednik Saveza njemačkih poslodavaca tvrdi da je većina izbjeglica dobro integrisana u njemačko tržište rada čime je aludirao kako je slogan kancelarke Angele Merkel ispunjen.
Volfgang Štajger se ne slaže sa tim i smatra kako pojedinci ne govore istinu niti žele prikazati realno stanje.
Njemačka od 2015. godine do danas ima milion novih korisnika socijalne pomoći, to je prava istina.
Imamo sreću što je istovremeno u Njemačkoj naglo pao broj domaćih korisnika socijalne pomoći pa se taj porast zbog useljenika nije toliko snažno osjetio.
Očigledno naš dobar socijalni sistem itekako privlači izbjeglice iz čitavog svijeta, a mi ga niti pokušavamo korigovati.
Pitanje je samo do kad ćemo moći da se pravimo ludi i do kad će njemačka moći da plaća sve te socijalne pomoći kad industrijalizacija i privreda ide ka dole.
Pored svega toga vas upozoravam i na rastuće nezadovoljstvo te gubitak povjerenja građana u državne institucije zbog porasta “specijalne vrste kriminala” povezanog sa useljavanjem Migranata.
Građani su ljuti i u vezi nemogućnosti države da iz zemlje izbaci one koji su se ogriješili o zakon ili zakone.
Migranti prave mnoge probleme zakonodavstvu, a pogotovo se pojedincima na teret stavljaju terorizam i zlostavljanja koja nisu napravili unutar njemačke pa je država nemoćna da reaguje.
A zašto zakon ne reaguje prije nego takvi Migranti i pokušaju da uđu u našu zemlju?
Da me ne shvatite pogrešno, i ja sam za useljavanje, ali po jasnim principima i potrebama njemačkog tržišta rada, ako se konstantno Migranti provlače kroz tu tezu.
Ako gledamo sa te tačke, onda su nama potrebni stručnjaci, a ne nekvalifikovani radnici.
Takvi radnici će kod slijedećeg slabljenja rasta na tržištu rada (što nas nažalost uskoro zagarantovano očekuje) izgubiti prvi posao i onda ih moramo trajno finansijski podržavati, ili bolje rečeno trajno izdržavati.
Migranti nisu došli da rade i nemojte da se zavaravate, ti ljudi ništa neznaju raditi, oni dolaze zbog njemačke socijalne pomoći.
Mi pod hitno moramo poruku izmjeniti i ona ubuduće mora da glasi: “Nemačka bira ljude koji smiju da se legalno dosele na osnovu svojih kvalifikacija ili strogo iz humanitarnih razloga”.

Angela Merkel imala tradicionalno novogodišnje obraćanje

Mi moramo da preuzmemo još veću odgovornost u svijetu po pitanju klimatskih promjena, rukovođenjem migracija i borbu protiv terorizma.
Želimo da riješimo ova teška pitanja radi našeg sopstvenog interesa i to možemo da uradimo najbolje ako uzmemo u obzir i interese drugih.
To je lekcija, istakla je ona, iz dva rata u prošlom vijeku.
Angela Merkel i dalje želi da se Njemačka zalaže za globalna rješenja u Ujedinjenim nacijama.
Ona želi da EU napravi mnogo jačom, snažnijom, efikasnijom i sposobnijom za donošenje odluka.
Angela Merkel je pozvala sunarodnike da na izborima za Evropski parlament u maju doprinesu da EU ostane projekat mira, blagostanja i sigurnosti.
Moja uvjerenja ne dijeli svako i u takvoj situaciji moramo da ustanemo i borimo se za naša ubjeđenja te moramo da preuzmemo veću odgovornost radi našeg sopstvenog interesa.

Hrvatska u velikim problemima zbog iseljavanja

Angela Merkel vodi Njemačku već 13 godina i kaže da je postavila osnove za novi početak kada je najavila da se neće kandidovati za peti mandat.
Ona se takođe odrekla i rukovođenja konzervativno Hrišćansko-demokratske unije koju od 7. decembra vodi Anegret Kramp-Karenbauer.
Ipak, rekla je da planira ostati na mjestu kancelara do kraja parlamentarnog mandata 2021. godine.
A na kraju izlaganja je rekla, demokratija živi od promjena.
Gradimo ono što su nam ostavili naši prethodnici i oblikujmo stvari u sadašnjosti za one koji će doći poslije nas.
.