Pronađen Novi Mjesec

2603

Astronomi koji su proveli više od decenije u potrazi za novim planetama i crnim rupama pronašli su novi mjesec izvan solarnog sistema.
Dejvid Kiping i njegov kolega Aleks Tici su u orbiti ogromne planete kepler udaljene 8.000 svjetlosnih godina od Zemlje primjetili nešto čudno i dali su se odma u akciju.

Tokom analize koristili smo teleskop “Kepler” od američke svemirske agencije (NASA), a onda smo iznenada primijetili čudne anomalije u liniji planete Kepler 1625B koju smo posmatrali, ona je inače nekoliko puta veća od Jupitera.
Fokusirali smo se na anomalije i vidjeli neke više nego čudne devijacije u tranzitu koje su odmah zaokupile našu pažnju te smo u nevjerici jedan drugom rekli, ovo je mjesec!?
Ovakav podatak je bio više nego dovoljan da dobijemo teleskop “Habl” na korištenje tokom 40 sati.
Najveći svemirski teleskop Habl kruži oko Zemlje velikom brzinom, a prosjek mu je osam kilometara u sekundi.
Inače, “Habl” je i jedan od najjačih teleskopa na svijetu koji danas postoje pa smo sa njim samo potvrdili momentalne sumnje.

Egzomjesec

Skeniranje Egzomjeseca Teleskopom Kepler

NASA: Novi Mjesec Je Misterija i Veliko Otkriće

Za ovaj novi mjesec procjenjujemo da je njegova masa samo 1,5% mase planete koja ga prati, što je otprilike ista proporcija kao ona između naše Zemlje i našeg Mjeseca.
Temperatura na novo otkrivenom egzomjesecu se procjenjuje na oko 80 stepeni Celzijusa.
Novi mjesec je otprilike veličine Neptuna, a samim time će biti i najveći poznati mjesec do danas.
On je veći od većine onoga što nam je do sad poznato u solarnom sistemu uopšteno i nije nimalo nalik ničemu do sada poznatom u našem kosmičkom susjedstvu.
Tim koji stoji iza ovog otkrića je oprezan i izjavili su da je potrebno dobiti još informacija kako bi mogli govoriti detaljnije.
Sigurno se radi o novom mjesecu tu nema dileme, ali molim vas za strpljenje dok ispratimo sve u narednim danima.
Moj tim pogotovo, a i vas vjerojatno zanima još više “ono što je oko njega”!
.