Youtube i jutjuberi - influenseri

Youtube prijeti ekstremnim kaznama!

2402

Youtube je odlučio da se obračuna sa influenserima, odnosno osobama koji snimaju video klipove i sa istim privlače veliki broj pregleda, pratilaca itd.

Youtube i kazne od 42000 dolara

Sa velikom popularnošću mnogih društvenih mreža i njihovom sve većom ekspanzijom, pojavio se jedan novi trend u marketingu, a to je influenser (influencer) marketing.
Nijedna velika kompanija ne voli agresivne reklame koje iskaču iz frižidera izuzev ako su sa ciljem prikazane.
Bliskost influencera i publike daje na autentičnosti i čini da ljudi zaista vjeruju nekom proizvodu jer je ta neka osoba oko sebe okupila veliki broj pratilaca, odnosno gledaoca.
Kompanije su spoznale ovaj vid reklame i danas skoro 99% jutjubera na svojim Youtube kanalima reklamiraju neki proizvod tajno ili javno.
Nekad je broj pratilaca bio glavni indikator da li je neko influenser ili ne.
Međutim, danas se govori i o mikroinfluenserima, tj. ličnostima koje i nemaju veliki broj pratilaca, ali koji imaju „influence“, veći uticaj od drugih ljudi.
Tako su ponekad na influensere sa velikim brojem pratilaca i pregleda posjetioci postali čak i malo podozrivi zbog očiglednog sarađivanja sa brendovima na većini fotografija, tj. reklamiranja svega i svačega.
No, ovo nije tema i problem već način na koji je pojedini kanal ili osoba privukla pažnju velikom broju pratilaca.
U većini slučajeva je to sa glupostima ili zloupotrebom djece koju su raznim šarolikim slikama privukli da pogledaju neki video klip, a onda da se besplatno pretplate na kanal kao pratioci.
Upravo ovim problemom se prvi pozabavio Youtube koji uvodi visoke kazne za zloupotrebu djece!
Među svim jutjuberima od danas vlada velika panika, jer je kompanija Youtube najavila da uvodi nova pravila po kojima influenseri za svaku sitnicu mogu biti kažnjeni do čak 42.000 dolara!
Youtube će nove propise početi da primenjuje početkom 2020 godine, a dotad će svaki jutjuber koji ima kanal morati da izabere da li je njegov kanal namijenjen djeci ili odraslima.
Kako je najavljeno, tu će se naći i nova opcija da prije objavljivanja svakog novog video-klipa označite da li je video za djecu ili odrasle.
Svaka i mala greška vas može koštati veoma papreno od ukidanja kanala pa sve do kazne od 42000$.
Youtube je bio jasan i najavio da od 01.01.2020. Godine novo pravilo stupa na snagu i nema odlaganja.

Jutjuberi i zarada

Nova pravila će najviše pogoditi influensere, odnosno jutjubere koji zarađuju od postavljanja svojih klipova na Youtube.
Mi influenceri primorani smo da se opredijelimo na kanal za odrasle tvrdi jedan popularni youtuber.
Ukoliko Youtube procijeni da je u nekom od naših video-klipova bilo nekog sadržaja koji bi mogao da privuče i djecu, sleduje paprena kazna i do 42.000 dolara, tvrde poznati jutjuberi.
Mi kreatori smo u obavezi da od 1. januara odredimo da li je neki kanal za djecu ili odrasle, ili ćemo to određivati za svaki video prilikom postavljanja na Youtube.
Da bih vam bolje pojasnio, recimo ja odredim da je moj kanal namijenjen odraslima, a snimam neki video i pored mene je recimo poster iz nekog crtaća, Jutjub može lako da procijeni kako je to sadržaj za djecu i da sam imao namjeru da ih obmanem i privučem.
Po tom postupku ja mogu biti kažnjen i ostati bukvalno bankrot – navodi jedan popularni youtuber.
Ako je Youtube kanal namijenjen odraslima, a u klipu se vidi neka igrica, slatkiši, djeca, pas, maca, igračka, prodavnica sa igračkama ili ako se čuje dječija pjesma u velikoj ste opasnosti.
Najgore od tih pravila jeste da ne smiješ da razgovaraš u snimku na način koji je razumljiv i primamljiv djeci.
Na taj način Youtube neke kanale može lako da sruši – za početak.
Oni će češljati i sve stare klipove, a ako procijene da je na snimku nešto što bi privuklo djecu, mogu vam zagorčati život!
Ishod je jednostavan:
Jutjuberi koji označe da im je kanal namijenjen isključivo djeci izgubiti će zaradu i oglašivače, dok će ovi čiji je kanal namijenjen odraslima izgubiti veliki dio publike u koju spadaju djeca do 13 godina.
Upravo otuda i veliki pregledi naših zvijezda, jutjubera ili influensera kojima su pratioci djeca.
Ne samo da su djeca pratioci već oni skoro svakodnevno gledaju iste klipove i podižu im preglede, a muziku i po nekoliko puta dnevno puste pa zato naši domaći pjevači odjednom u par dana imaju milionske preglede.
Kad se dijete besplatno pretplati na kanala, onda mu se sa tog kanala redovno prikazuju novi klipovi, a ostatak i preglede drugih klikaju sami.
Većina jutjubera će da se odluči na kanal za odrasle, ali je to mač sa dvije oštrice jer vas Youtube za svaku sitnicu može kazniti novčano.

Razlog i osveta youtuberima

Jutjuberi kažu da su ova pravila tehnički u cilju zaštite djece, a da je prava pozadina kazna od 170 miliona dolara koju je Youtube nedavno platio zbog kršenja privatnosti djece.
Ovaj zakon u Americi postoji još iz 1998. Godine prema kome je zabranjeno prikupljanje informacija o djeci.
Američko regulatorno tijelo je nedavno tužilo Youtube jer su nedozvoljeno prikupljali informacije kako bi djeci preporučivali video klipove koji ih zanimaju.
Naprimjer, ako dijete gleda crtani film, da mu se pored preporuče još neki drugi slični crtani filmovi kao preporuka.
Influenseri navode kako sad Youtube njima pravi probleme, a zapravo se peru kako bi izbjegli nove tužbe i kazne – tvrde poznati jutjuberi.
Bilo kako bilo, sigurno je da se ljudima koji su se opredijelili i uspjeli da zarade na video klipovima crno piše.
Vrijeme je i bilo da se malo sve utegne jer ti pojedini jutjuberi propagiraju nasilje, bahatost, navodni život na visokoj nozi itd.
Pored toga tu su nemoral, droga, prostitucija itd. što nikako nije dobro da se publicira širokoj masi kako to oni rade, a pogotovo ne djeci – navodi psiholog.
Posljedica tih lakih zarada su danas veliki broj debila koji su u proteklih nekoliko godina gledali te glupe klipove.
Djeca vrlo lako upijaju neke nove trendove i gluposti koje im nameću ti jutjuberi (svjesno ili nesvjesno), a kasnije dobijemo ono što danas imamo – nažalost.
Neke od njih zanima samo laka zarada i nisu svjesni posljedica dok drugi ne mare za posljedice i svjesno propagiraju loše stvari kao “in”.
Ovo nije kraj mukama jutjuberima – influenserima jer su facebook i instagram najavili skrivanje brojača lajkova, navodi IT stručnjak.
Pored ovih najava od Youtube nikako nesmijemo kazati da je tu kraj jer ovaj ozbiljni igrač itekako vodi računa da poboljša svoje usluge i riješi se nekvalitetnih i lažnih jutjubera koji zarađuju preko njihovog servisa i zloupotrebljavaju ga.
Na drugu stranu tu ima svakako i ciljano peglanje, tj. kako da na kulturan način nekome otmu novac i urade dobru stvar.
To se kaže, dva u jedan.
Slično je bilo i sa adsense oglasima od google koji je prvo sve pustio, a onda krenuo sa svakojakim pravilima i blokiranjem naloga gdje vam vaš zarađeni novac otmu jer navodno niste ispoštovali njihova pravila.
A pravilo je da nema duplih klikova, tj. ako neki posjetilac klikne dva puta na oglas oni vas opale po vašoj zaradi.
Vi apsolutno nemožete spriječiti da neki posjetilac npr. Chong Lee iz Kine ne klikne dva puta na oglas ili neki vaš komšija koji misli da vam tako pomaže da zaradite, a onda vam oni blokiraju nalog.
Svu zaradu uzmu za sebe i ne odgovaraju vam više na e-mailove, pozive itd.
Ovo od Youtube u vezi kazni je po meni slično kao i onomad kad je adsense krenuo u borbu i odvalio po džepu ljude koji zarađuju preko njihovih platformi – tvrdi IT stručnjak za naš portal.

OPASNO PO ŽIVOT: Skrivene tajne u oznakama plastične ambalaže!

Brojanje lajkova je postala bolesna opsesija za mnoge Youtube, facebook i Instagram korisnike, pa skrivanje lajkova uopšte nije loša ideja.
Svi ostali će vidjeti samo par lajkova svojih prijatelja, tj.da su i ostali lajkovali tu objavu, ali ne i koliko tačno lajkova ta objava ima.
Idealna stvar da se malo smire strasti i obuzda armija debila koji pokušavaju zaraditi kruha bez motike.
.