Veljko Kadijevic i Zvonko Jurjevic

Veljko Kadijevic i Hrvat koji je htio da spasi Jugoslaviju!

7489

General-armije Veljko Kadijevic je u kriznom trenutku upozoren od komandanta avijacije Zvonka Jurjevic da se u Sloveniji mora izvesti desant, inace ce se oni otcijepiti i krenut ce rat u SFRJ.

Zvonko Jurjevic iznosi plan

Rat u SFRJ je vojska (JNA) mogla da sprijeci i da zavrsi sa onima koji su potpaljivali vatru u roku 24h, ali je problem mnogo dublji nego sto to ljudi danas mogu da razumiju.
U predvecerje rata u Sloveniji vojska je mogla da razoruza sve one koji su imali namjeru da dodje do sukoba.
Nakon toga se moglo mirnim putem reci, ok – evo ovdje je granica, ti se odseljavas, ovaj hoce da proda kucu ili da zamijeni itd. i sve da se rijesi na civilizovan nacin.
Medjutim upravo ta JNA je napravila katastrofalne greske jer nije reagovala u nekim vaznim i kriticnim situacijama, a samim tim je omogucila dalje djelovanje naoruzanim skupinama koji ne zele ostati u SFRJ.
Jedan primjer ponasanja oficira JNA je ekskluzivno iznio novinar Ratko Dmitrovic kada je slikovito opisao ponasanje prvog covjeka Jugoslovenske Narodne Armije kad mu je predoceno da se mora brzo i efikasno djelovati.
Medjutim, cinovnici u JNA su do zadnjeg trena vjerovali u Jugoslaviju i ljude koji zive u njoj, a samim time prouzrokovali krvoprolice.
Oni prosto nisu mogli da povjeruju u to da Slovenija i Hrvatska imaju neki problem unutar Jugoslavije i zele rat, a krajnji cilj samostalne drzave.
Veljko Kadijevic je bio general armije JNA kada je krenulo aktivno djelovanje Slovenije da se odcijepi i izvede udar.
U tom trenutku je komandant JNA dobio prijedloge na stol kako bi trebalo djelovati da se sprijece sukobi.
Ovi podatci su iz najpouzdanbijih izvora i preneseni od lica koji su bili u top 10 tadasnje Jugoslavije, a posvjedocili su istinitost kako se sve dogodilo.
U Sloveniji se zahuktava, a zapovjednik zrakoplovstva JNA general-pukovnik Zvonko Jurjevic (Hrvat) hitno dolazi do Komandanta JNA Kadijevica i iznosi mu stanje uz prijedlog rjesavanja problema.
Sef avijacije hitno trazi sastanak sa Kadijevicem i kaze mu:
Komandante, mi moramo nesto da radimo!
Ovo je pobuna i to oruzana pobuna, hitno se mora djelovati.
Veljko Kadijevic ga pita, sta predlazes?
A Zvonko Jurjevic kao iz topa kaze “Desant”, 63. padobranska jedinica sa drugim specijalnim jedinicama i sve zavrseno za par sati.
Direktan upad i zarobljavanje politickog rukovodstva, blokiranje Radio i Televizije te ostatak po postupcima koji se podrazumijevaju kod desanta kad se pacifikuje dio prostora gdje je izbila oruzana pobuna.
Prvi covjek JNA Veljko Kadijevic ga prekida i pita nesto sto je prosto nevjerovatno.
Da li ce mozda biti civilnih zrtava?
Sef avijacije Zvonko Jurjevic pomalo iznenadjen pitanjem kaze, pa nemogu da vam odgovorim, ali naravno da postoji mogucnost i nesto civilnih zrtava jer ipak se radi o oruzanoj pobuni na visokom nivou.
E onda nemoze – odgovara mu Kadijevic.
Zvonko Jurjevic zaprepasten pita, kako nemoze?
Veljko Kadijevic mu odgovara, nemoze ako ce biti civilnih zrtava, imat cemo odijum javnosti itd.
Pa da komandante, ali ovi ce se odcjepiti, oni dizu ustanak sa oruzjem, ubijaju nam vojnike, a vi nam vezujete ruke da djelujemo!?
Ne, ne – ja to nemogu da odobrim ako ce biti ijedna civilna zrtva.
Ovo vam je primjer o ljudima koji su brinuli o Jugoslaviji i vjerovali do kraja u nju.
Na kraju su potonuli sa njom, proglaseni su agresorom i krivcima za sve sto se dogodilo.
Vojska i zapovjednistvo Jugoslavije je bila nevjerovatno snazna i spremna armija u svakom pogledu.
Imala je vrhunske oficire i tehniku uz redovna usavrsavanja i odbranu iz vana, ali nikada nije imala lekciju da se brani iznutra!
Posljednji komandant Ratnog vojnog vazduhoplovstva SFRJ general Zvonko Jurjevic je jos uvijek ziv i moze u svako doba da potvrdi ove navode.

Komandant JNA Veljko Kadijevic

General-armije Veljko Kadijevic je rodjen 21.11.1925. Godine u Glavini Donjoj, kod Imotskoga u Hrvatskoj.
Roditelji (otac Srbin, a majka Hrvatica) bili su porijeklom iz Imotskog.
Njegov otac je bio borac u Spanskom gradjanskom ratu, gde je i poginuo, a Kadijevici su se izjasnjavali kao Jugoslaveni.
Partizanima se pridruzio 1941. godine, a dvije godine poslije usao je u Komunisticku partiju Jugoslavije.
Veljko Kadijevic je bio jedan od najskolovanijih jugocasnika ikada.
Po zavrsetku Drugog svjetskog rata zavrsio je Visu vojnu akademiju JNA i Ratnu skolu JNA, te je diplomirao na visokoj Vojnoj akademiji u Beogradu.
Usavrsavao se i u Americi gdje je 1963. zavrsio Koledz za komandante i generale americke vojske.
U maju 1988. godine imenovan je za petog saveznog ministra odbrane Jugoslavije koj od samog pocetka nije prihvatao politiku Slobodana Milosevica.
Prvi covjek JNA iliti savezni sekretar za odbranu, bio je od 15.05.1988. do 8.01.1992 Godine kada je penzionisan u cinu generala-armije.
U pocetnom ratnom vihoru 1991. general Veljko Kadijevic je djelovao potpuno dezorijentisano, a tokom oruzanih pobuna sklopio je 16 primirja u Hrvatskoj gdje je napravio katastrofalne greske.
JNA se raspadala svakim danom, a general-armije Veljko Kadijevic 06.01.1992. Godine podnosi ostavku na mjesto saveznog sekretara za narodnu odbranu.
Kao da je trazio neki razlog samo da se skloni jer je vidio da gubi konce i do cega je sve dovelo njegovo nedjelovanje.
Ostavku je podnio u jeku ratnih zbivanja, navodno zbog pogorsanog zdravstvenog stanja sto mu niko nije povjerovao.
Neki su ostavku povezali sa obaranjem helikoptera evropskih posmatraca kod Varazdina, 8.01.1992. Godine, ali to nije potvrdjeno nikad.
JNA se raspadala svakim danom, a on kao i mnogi drugi visoki generali JNA su plakali za SFRJ jer i tada nisu vjerovali da netko zeli da se odcijepi i izadje iz Jugoslavije.
Kasnije mu je to sve stiglo na naplatu jer je popljuvan od strane svih naroda bivsje SFRJ te je morao da pobjegne za Rusiju gdje je i preminuo 02.11.2014 Godine u 89-oj Godini.
U rodnoj Hrvatskoj ga mediji nazivaju pogrdnim imenima, kao i jednim od kreatora i arhitekata rata.
A Hrvatska je nakon toga protiv Veljka Kadijevica podigla tri optuznice za ratne zlocine zbog operacija JNA 1991. u Dubrovniku, Vukovaru, Osijeku i Bjelovaru.
Uprkos njegovoj kljucnoj ulozi u ratnim zbivanjima, Haski sud nikada nije podizao optuznicu protiv njega.
Medjutim nikad iz Rusije nije isporucen ni Hrvatskoj iako je Hrvatska trazila njegovo izrucenje prije nego sto je Kadijevic dobio Rusko drzavljanstvo.
Rusija je kategoricno odbila njegovo izrucenje.

Adolf Hitler i dalje isplaćuje penzije nacistima!

Veljko Kadijevic je bio nosilac Ordena jugoslovenske zvijezde sa lentom, Ordena ratne zastave, Ordena jugoslovenske zastave sa lentom, Ordena Republike sa zlatnim vjencem i dva ordena za hrabrost.
U svom prvom i posljednjem intervjuu 2007. Godine za RTS i HTV je izjavio da on i Armija JNA nisu cinili nikakav zlocin ni prema kome vec je to sve bio “pokusaj” odbrane zemlje.
Da smo htjeli, mogli smo da uzoremo i Sloveniju i Hrvatsku za 24h, ali to nije bio cilj.
Bio je cilj da se sve smiri sa sto manje zrtava i da ne krecemo sa raketama i teskim oruzjem na svoj narod jer to vodi u propast.
.