facebook hakiranje

Facebook imao najveći napad ikad: Hakeri upali u profile 30 miliona ljudi

2243

Facebook osobni podatci 30 miliona korisničkih računa ukradeni su u najvećem hakerskom napadu ovu platformu u povijesti ove društvene mreže, potvrdila je kompanija Marka Zuckerberga.
Iz Facebook-a navode da je sve prijavljeno policiji i FBI aktivno istražuje ko je izvršio napad u nadi da će hakeri biti ubrzo brzo locirani i uhapšeni.
U kompaniji ističu da trenutno neznaju ko bi mogao stojati iza ovog napada.
Do sad nije bilo jasno koliki broj podataka je iskorišten, a nakon što je facebook na službenom blogu objavio kako su hakeri imali pristup brojevima telefona i mailovima 30 miliona korisnika, svjetski mediji nazvali su to najvećim hakerskim napadom na Facebook ikad.

Facebook je najavio kako će obavijestiti sve hakirane korisnike

Iz rukovodstva je u izlaganju obećano da će obavijestiti svih 30 miliona korisnika kroz svoj sistem u slijedećih nekoliko dana na fejsu.
Kompanija i Mark Zuckerberg su takođe prvi put otkrili kako je hakerski napad izveden.
Naime, napadači su prethodno upali u oko 400 000 profila, a onda su preko njih zahvaljujući sigurnosnoj rupi u kodu ove društvene mreže uspjeli nelegalno pokrasti aces tokene za pristup njihovih prijatelja.
Kad su upali u profile njihovih prijatelja, na isti način su upali u profile prijatelja od prijatelja i tako metodom snježne grdve upali u desetke miliona profila.
Primjetili smo blagi porast aktivnosti, ali tek 11 dana kasnije smo prepoznali ovu aktivnost kao zloćudni hakerski napad.
Sigurnosna rupa je zatvorena dva dana kasnije, a korisnici i državni službenici za privatnost su obaviješteni u skladu sa novom evropskom regulativom GDPR.

Facebook Messenger, WhatsApp i Instagram nisu napadnuti

Iz kompanije su takođe javili da napad nije uticao na njihove druge društvene mreže i mobilne aplikacije: Messenger, WhatsApp i Instagram.
Prošle sedmice je Facebook objavio također hakerski upad u kojemu su ukradene lozinke za skoro 50 miliona profila na Facebooku.

Svemirska agencija NASA potvrdila: Pronađen Novi Mjesec!
.