Spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu

Spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu neprepoznatljiv

2558

Dugo čekani Spomenik Franji Tuđmanu prvom hrvatskom predsjedniku svečano je otkriven danas na obljetnicu njegove smrti.
Uz pjesmu Vice Vukova ‘Tvoja zemlja’ napokon je i u Zagrebu otkriven Spomenik Franji Tuđmanu prvom hrvatskom predsjedniku koji je djelo akademskog kipara Kuzme Kovačića.


Spomenik je visok 4,2 metra i postavljen je na zelenoj površini između ulice Grada Vukovara i fontana u Aveniji Većeslava Holjevca.
Kao i kod prethodnih, i na ovom je lice dr. Franje Tuđmana tako nerealno preneseno da se sa zagrebačkim spomenikom povela i šala kako je na spomeniku zapravo Bandićev blizak suradnik Pavle Kalinić, a ne Franjo Tuđman.
Na Međunarodni dan ljudskih prava Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj protestovala je protiv postavljanja spomenika nekadašnjem predsjedniku Franji Tuđmanu, a na ceremoniji se desio i incident.

Spomenik Franji Tuđmanu


Svi spomenici Franji Tuđmanu nalaze se od istoka do juga Hrvatske, od Osijeka do Makarske i na svima je prvi predsjednik Hrvatske, posebno njegovo lice daleko od onoga kako je on izgledao.
Sin prvog hrvatskog predsjednika, Stjepan Tuđman izjavio je da iskreno nije sretan što je to prepušteno isključivo imaginaciji umjetnika.
Moram nagađati što je taj umjetnik likom moga oca htio reći.
Ne volim što se kod mnogih uopće ne prepoznaje Franjo Tuđman.
Sociolog Dražen Lalić smatra kako je Franjo Tuđman bio kontroverzni državnik.
Otvorio je neka teška pitanja koja još uvijek nisu riješena, i to je vjerojatno jedan od razloga iz kojih ga kipari ne mogu prikazati objektivno.
U pozadini rasprava o svim tim obilježavanjima njegova lika i djela spomenika leži prosto jedna nelagoda.
Drugi je problem što postoji malo kvalitetnih dvorskih kipara kod nas, uglavnom oni koji su stranački podobni nisu posebice talentirani.
Iz tog razloga je i ovaj Spomenik Franji Tuđmanu nakaradan.
Danas kad je obilježena 19. obljetnica smrti prvog hrvatskog predsjednika jasno vidimo da se opet netko poizgrava sa njegovim likom.
Tek 19 godina nakon smrti vidimo Spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu, a onda ga okite i umotaju nekakvom pripijenom haljinicom uz stražnjicu.
Prvi predsjednik RH nakon raspada Jugoslavije i najmoćniji hrvatski političar u prvim godinama života samostalne Hrvatske nije zaslužio ovo nakaradno djelo.

Akademski kipar Kuzma Kovačić


Autor novog spomenika Kuzma Kovačić je rekao kako mu je ‘velika radost i čast’ biti autor djela koje kiparskim jezikom svjedoči o duhovnoj veličini predsjednika Tuđmana.
To je kip našeg živog Franje Tuđmana, onoga koji ostaje s nama zauvijek.
Mnogima naoko jednostavna, a uistinu veoma složena kiparska kompozicija – rekao je autor Kuzma Kovačić na ceremoniji.
Riječ je o posebnoj skulpturi koja sjaji nadom i označuje kraj svih protuhrvatskih snova.

Hrvatska u velikim problemima zbog iseljavanja

Sramni i nakaradni spomenici Franji Tuđmanu

Prosvjed Spomenik Franji Tuđmanu


U pozivu na prosvjede stoji kako je politika Franje Tuđmana bila zločinačka te da ga ne treba slaviti.
Budi Hrvat, budi rodoljub, budi domoljub.
Hodaj ponosno i budi na suprotnoj strani od one njegove ustaške.
Franjo Tuđman je zaslužan za zločine i masovna kršenja ljudskih prava, posebice prema nacionalnim manjinama, čemu je pridonijela huškačka i šovinistička politika stranke na čijem je čelu bio.
U posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj se agresivno reklamira njegovo nasljeđe, a mladi nepovratno odlaze.
Samo budala ne uočava kakvu je glupost napravio narodu i Hrvatskoj.
Otkrivanju je nazočio državni vrh te predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.
Spomenik Franji Tuđmanu je otkriven, a onda su uslijedili govori.
Iznenada je netko iz okupljenij glasno viknuo “Tuđman je zločinac”.
Došlo je do naguravanja među grupom okupljenih, a navodno je bilo i udaraca šakom.
Policija je intervenirala u vezi prosvjeda, ali su se napadi na njih desili prebrzo.
Jedan je prošao sa lakšim ozljedama od udaraca pesnicom.
A drugi splitski ratni veteran – invalid i humanitarni aktivist je ipak završio u bolnici KBC Zagreb, .
Iz bolnice se oglasio i sam ratni veteran:
Nemam ništa protiv lijevih i desnih političkih stranaka i njihovog zakonitog djelovanja u Republici Hrvatskoj, ali sam protiv sve prisutnije netolerantne, totalitarne, fašističko – ustaške ideologije.
Franjo Tuđman je ratni zločinac i pljačkaš.
On je uz Aliju Izetbegovića odgovoran za rat u bivšoj Jugoslaviji, ali i organizator udruženog zločinačkog poduhvata agresiju Hrvatske na BiH koju je presudio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Haag-u.

Prosvjedi u Zagrebu

Inicijativa mladih za ljudska prava podsjeća da je Franjo Tuđman tokom posljednje decenije 20. vijeka bio simbol djelovanja protiv sopstvenih građana, zakona i Ustava, kao i da je zaslužan za uništenu ekonomiju i degradiran sistem vrijednosti utemeljen na snažnom nacionalizmu i vrijednostima suprotnim ljudskim pravima.
Spomenik Franji Tuđmanu predstavlja nakaradne vrijednosti koje se ne smiju prenositi sadašnjim i budućim generacijama jer su one suprotne izgradnji uređenog društva.




.