Bespilotne letjelice - Slunj Krajina

Bespilotne letjelice snimale i špijunirale vojsku RSK

4362

Generali Hrvatske vojske potvrdili kako su tokom rata devedesetih godina Bespilotne letjelice snimale i špijunirale vojsku Republike Srpske Krajine, pogotovo pred Oluju.
Prije toga je dosta hrvatskih generala radilo u Centru za elektroničko izviđanje i ometanje Vojno-pomorske oblasti, a tu smo kao JNA prisluškivali kompletnu talijansku mornaricu, čak i dio američke Šeste flote, ali i Petu sovjetsku eskadru.
Imali smo veliko tehničko i taktičko znanje, bili dobro obučeni, a uz mlade pripadnike stvorio se prostor za usavršavanjem i napredovanjem po pitanju tehnike.
Tokom devedesetih godina smo konstantno snimali i prisluškivali Srpsku stranu, a pogotovo one u Republici Srpskoj Krajini.

Bespilotne letjelice apsolutno sve snimile

Slušali smo regularno sve srpske zapovjednike pa čak i Ratka Mladića, Milu Martića itd.
Jednom nam je velike probleme stvorio budaletina koji se time javno pohvalio u hrvatskim medijima.
Tad smo ponovno usnimili Ratka Mladića: Kako me, bre, ustaše prisluškuju?! samo nekoliko sati nakon što je taj članak objavljen u Hrvatskoj.
Vođe Srba smo skoro 24h snimali i analizirali njihove razgovore, a samim time smo pružali potporu hrvatskim vojnicima tako što smo u gotovo realnom vremenu dešifrirali kodirane karte i smjerove napada.
Bilo je tu mnogo skandala i neuspjelih napada VRSK iliti VSK, a zanimljivo je da smo na Vidovdan 28.6.1995. godine kad je vojska srpske krajine pravila vojnu paradu i demonstrirala silu – bacili smo letke po njima iz bezpilotne letjelice.
Srbi su organizirali vojnu paradu na poligonu kraj Slunja želeći prije svega Hrvatskoj, a onda i ‘cijelom svijetu’ pokazati svoje najmodernije oružje.
Tog dana je Slunj bio pun vojske, kao i poligon u neposrednoj blizini grada gdje organizirana parada.
Iz svih krajeva Srpske Krajine i Republike Srpske dolazili su autobusi i automobili sa ljudima koji žele ispratiti paradu.
Dan ranije održavala se generalna proba parade koju smo snimali iz Bespilotne letjelice i od Načelnika obavještajne službe smo dobili dopust da se malo našalimo, a tamo među srbima stvorimo paniku.
Dogovorili smo da sa Bespilotne letjelice pri kraju parade bacimo letke na kojima je otisnut hrvatski grb i flomasterom ispisan datum: 28.6.1995. (Nadziremo vas)
Originalni letak je bio u boji pa smo ga stavili u kopirni aparat i iz jednog A4 iskopirali smo po stranici 4 manja letka.
Prerezali smo ih škarama i iz 200 papira dobili 800 gotovih letaka.
Kolega je konstruirao mehanizam za odbacivanje letka, jer bespilotna letjelica nije napravljena za tu namjenu pa smo morali dograditi mali dodatak.
Tijekom prethodne noći smo sve pripremili i napravili, a sutradan za vrijeme mimohoda snimili smo sve što je trebalo.
Pred kraj ceremonije kad se letjelica trebala vratiti natrag, usmjerili smo je otprilike na poziciju za odbacivanje letaka jer je veoma teško ostvariti da listovi papira padnu tamo gdje ste naumili.
Ispustili smo teret i odmah letjelicu okrenuli natrag, a nedugo zatim smo od kolega iz elektronskog izviđanja dobili potvrdu da su uhvatili komunikaciju srba gdje govore da je nešto iznad njih.
Razdragani civili ili vojnici na paradi ili u blizini nje misli da je to dio parade, uzimaju letke, a na letcima piše “28.6.1995. Nadziremo vas” i hrvatski državni grb!
Nedugo zatim je odmah podignuta uzbuna svih postrojba srpske protuzračne obrane pa i posebne postrojbe iz sastava 175. brigade PZO-a.
Odmah je osnovana komisija i sprovedena istraga u srpskim redovima, no bez ikakvih rezultata jer Srpski oficiri nisu ni pomislili da Hrvatska vojska ima Bespilotne letjelice koje ih snimaju.
Znali su za Bespilotne letjelice, ali su mislili da one nose neki eksploziv, ni na kraj pameti im nije bilo da ih snimaju.

Trenutak kad bespilotna letjelica izbacuje letke iznad Slunja 1995. godine

Srpski zapovjednici kao da su se uspavali u svom zanosu i zapostavili tehnologiju, a hrvatska vojska ove Bespilotne letjelice aktivno koristi od 1991. godine koje je sama izradila.

Bespilotne letjelice HV i kodni naziv MAH

Prve Hrvatske Bespilotne letjelice su poletjele u Slavonskom Brodu 1991. godine gdje su snimale isključivo aero snimke koji su se staromodno razvijali u slike kad bi se letjelica vratila nazad.
U to doba je ostajala do maksimalno sat vremena u zraku i mislim da im operativni domet nije bio veći od 15km, kaže bivši bojnik.
Kasnije početkom 1993. godine Bespilotne letjelice su modernizovane i uz foto snimke išlo je i video snimanje u realnom vremenu pa se cjelokupni let snimao i uživo pratio televizijskom slikom na terminalu.
Prije operacije “Oluja 1995” hrvatska vojska je još modernizovala bespilotne zrakoplove i snimala teren visokorezolucionim snimcima pa se tako lako u detalje moglo vidjeti neprijateljski utvrđeni položaj, pa čak i vojnike u rovovima.
Ovakva modernizovana letjelica je mogla u zraku biti bez problema preko 6h neprekidnog leta i dometa 60 kilometara, a specijalnim dopisima imamo podatke da su oborili jednu, a dvije su pale zbog kvara na prostor Srpske strane.
No, oni i dalje nisu vjerovali da ona može snimati sve pred Oluju kad je nastupila psihološka panika.
Prema dokumentima i izvješću 05.05.1995. godine u 14:28h neprijatelj je ispalio raketu na našu bespilotnu letjelicu koja ju je promašila i udarila u brdo.
Nakon toga je u 15:14h otvorena paljba iz protuzrakoplovnog topa po bespilotnoj letjelici.
Ponovno 19.06.1995. godine je otvorena paljba nakon što je uočena letjelica u 10:25h.
Srpska vojska je i sama imala neke bespilotne letjelice, ali su to bili loši amaterski zrakoplovi koji su bez neke muke obarani tijekom rata.
BL M-99 Bojnik je uznapredovao pa se tako izrodio sustav velikog BL koji ima operativni radijus 200km i do 18 sati leta.
Operativna visina ovih modela je 4000 metara dok su stari modeli iz devedesetih imali operativnu visinu 1300 metara, a nakon njega 2000 metara.

Spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu neprepoznatljiv – Hrvatska

Uz ove Bespilotne letjelice hrvatska vojska je skoro u metar znala gdje se nalazi svaki rov, skladište, komanda, položaj artiljerije, brojno stanje neprijatelja na određenom području itd.

Slika iznad parade u Slunju 1. Parking za manje automobile gostiju parade, 2. Parking za autobuse gostiju, 3. Svečana bina i 4. Mjesto gdje je okupljena borbena tehnika koja je nastupila na paradi.

U nastavku pogledajte još nekoliko fotografija i video snimaka iz vazduha bespilotnih letjelica tokom rata.
.